Életképtelen lett a lakossági áramellátás

2013.03.25. 14:28

A lakossági áramellátás magyarországi rendszere életképtelenné vált, az áramszolgáltatással kapcsolatos kérdésekről egyeztetést tart szükségesnek a kormányzattal az Elmű-ÉMÁSZ, mondta a csoport igazgatóságának elnöke a társaság hétfői sajtóbeszélgetésén.

Az elmúlt 17 év alatt összesen 200 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki a társaságcsoport a tulajdonosoknak, míg ezalatt 450 milliárd forintot fordított beruházásokra - közölte Marie-Theres Thiell, azokra az állításokra reagálva, amelyek szerint az energiaszolgáltatók jelentős extraprofitra tettek szert Magyarországon.

Az egyetemes szolgáltatás, azaz a lakossági áramellátás korábban is veszteséges volt, de ezt az áramszolgáltatással kapcsolatos más üzletágak kiegyenlítették. A kormány intézkedései jelentősen növelték az energiaszektor adóterheit, így a 2013-as évre a társaságcsoport szintjén sem várnak nyereséget - jelezte.

A további rezsicsökkentésről szóló hírekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezekről a sajtóból értesültek. A vállalatcsoport a döntéshozókkal szeretne tárgyalni, akkor is, ha a magyar állam úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a német tulajdonosokra, és szeretné visszavásárolni a villamosenergia-szolgáltatást, tette hozzá.