Bankot robbantottak Cipruson

2013.03.26. 14:22 Módosítva: 2013.03.26. 14:26

Kézzel készített bombát dobtak be a Bank of Cyprus üvegajtaján Limassolban tegnapelőtt este. Nagy kár nem történt. A helyi beszámolók szerint két ember helyezte el a bombát a fiókban, ők előtte egy feszítővassal ütötték ki az ablaküveget.

Ciprusi olvasóink tudni vélik, hogy sok orosz repült a napokban Londonba, mert az ott nyitva tartó, de Cipruson bezárt, csődközelben lévő Laiki és Bank of Cyprus bankokból megpróbálják kivenni a pénzüket. Ez a szóbeszéd szerint milliárdokkal apaszthatja a 100 000 euró feletti bankbetéteket.

Cipruson a bankok még csütörtökig zárva tartanak, pedig az eredeti tervek szerint a zárlatot már kedden fel kellett volna oldani. A legújabb terv szerint Ciprus összevonja a két legnagyobb, az európai mentőcsomagra szoruló bankját. A bankok szanálásába bevonják a százezer eurósnál nagyobb bankbetéteket, vagyis ezekre valamilyen különadót vetnek ki. Ezt megelőzendő próbálják most a vagyonos betéttulajdonosok bankok londoni érdekeltségein keresztül kivonni a pénzeiket.

A bankzárlat csütörtöki feloldásával sem válik újra teljesen szabaddá a tőkemozgás. Bár részleteket nem árult el, Nikosz Anasztasziadisz elnök hétfői tévébeszédében azt mondta, a tőkemozgás korlátozása a ciprusiakat és a külföldieket is érinteni fogja, de azok nem tartanak majd sokáig és fokozatosan enyhíteni fogják azokat.

Lemondott a legnagyobb bank elnöke

A nagybetétesek a ciprusi bankokban elhelyezett pénzük akár 40 százalékát is elveszthetik a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag fejében bevezetett betéti különadó miatt - mondta kedden a BBC-nek adott nyilatkozatában Mihalisz Szarrisz.

"A pontos százalékos arány még nincs meghatározva, de amit láttam, az arra utal, hogy 40 százalék közelében lesz" - tette hozzá a ciprusi pénzügyminiszter.

Szarrisz utalt rá, hogy a tőkemozgást valószínűleg "kétcsatornás rendszerben" korlátozzák, ahol a két legnagyobb bankra szigorúbb megkötések vonatkoznak. Közben a ciprusi rádió azt jelentette, hogy a különadó mértéke elleni tiltakozásul lemondott Andreasz Artemi, a Bank of Cyprus, az ország legnagyobb bankja elnöke.

Minden bankbetét veszélyben?

Egy készületben lévő EU-s jogszabály-javaslat értelmében a jövőben lehetségessé válhat, hogy a nem biztosított (jelenleg 100 ezer euró fölötti) bankbetétek részt vegyenek a hitelezői veszteségmegosztásban egy bank szanálása esetén - közölte az Európai Bizottság kedden, számol be a portfolio.hu. A hír mérsékelten negatív hatást váltott ki a részvény- és devizapiacokon.

A 100 ezer euró alatti betétek esetében azonban ez teljesen kizárt, mind jelenleg, mind pedig a jövőben - közölte Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztos szóvivője, Chantal Hughes a Reuters beszámolója szerint.

Már a németek is félnek

Angela Merkel a ciprusi válság kirobbanásakor szóvivője útján azt tudatta a németekkel, hogy betéteik biztonságát a kormány garantálja. A Forsa közvéleménykutató intézet kedden ismertetett felmérése szerint a megkérdezett németek 54 százaléka mondta azt, hogy nem érzik biztonságban bankbetéteiket, és csak a válaszadók 41 százaléka bízik a kormánygaranciában.

A felmérésből az is kiderül, hogy a németek 67 százaléka aggódik többé-kevésbé megtakarításai jövőjét illetően.