Még két napig tart a ciprusi bankzárlat

2013.03.26. 06:17

Újabb két nappal meghosszabbították Cipruson a bankzárlatot, amit az európai mentőcsomag feltételeinek kiderülése után kellett elrendelni az országban. Az EU eredeti terve szerint tíz százalékos különadót vetettek volna ki a bankbetétekre - a terv azóta már finomodott, már csak a százezer eurónál nagyobb megtakarításokkal rendelkezőket sújthatja az intézkedés.

A terv bejelentése után bankzárlatot kellett elrendelni, hogy a betétesek ne tudják kimenekíteni a pénzüket az országból. Ezt az eredeti tervek szerint ma, kedden oldották volna fel, de most két nappal meghosszabbították.

A legújabb terv szerint Ciprus összevonja a két legnagyobb, az európai mentőcsomagra szoruló bankját. A bankok szanálásába "bevonják" a százezer eurósnál nagyobb bankbetéteket, vagyis ezekre valamilyen különadót vetnek ki.

A bankzárlat csütörtöki feloldásával sem válik újra teljesen szabaddá a tőkemozgás. Bár részleteket nem árult el, Nikosz Anasztasziadisz elnök hétfői tévébeszédében azt mondta, a tőkemozgás korlátozása a ciprusiakat és a külföldieket is érinteni fogja, de azok nem tartanak majd sokáig és fokozatosan enyhíteni fogják azokat.