Jön az ellen-IMF

Index/Napi Online
2013.03.27. 08:02

Saját valutalap, fejlesztési bank és hitelminősítő felállításáról tárgyalnak a feltörekvő államok. Bár az országok pénzügyminisztereinek kedd este nem sikerült megállapodniuk a fejlesztési bankkal kapcsolatos kérdésekről, szerdán a Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság (BRICS) államfői is összeülnek a dél-afrikai Durbanban.

A saját hitelminősítő felállításától politikai és gazdasági hasznot is remélnek - írja a Napi Gazdaság. Ami az előbbit illeti, a BRICS ellenőrzése alatt álló hitelminősítő alternatív besorolásokat adna a feltörekvő országok adósságaira, szemben a fejlődő országokban működő társainak osztályzataival. Az utóbbiak, az S&P, a Fitch és a Moody's uralják a hitelminősítői piac 90 százalékát. Mindhármuk központja az Egyesült Államokban van, a Fitch New York mellett Londonban is fenntart egy központi irodát és egy francia társaság ellenőrzése alatt áll. A feltörekvő országok körében általános az a meggyőződés, hogy a hitelminősítők elfogultak velük szemben, hajlanak a jogosnál rosszabbra minősíteni gazdasági helyzetüket és besorolásaikat politikai megfontolások is motiválják. Ezt ellensúlyoznák saját szervezetükkel. Gazdasági szempontból pusztán arról van szó, hogy az új hitelminősítő megszerezhetné az évi tízmilliárd dollár forgalmat generáló hitelminősítői piac egy részét a nagyoktól.

A Világbankhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz hasonló BRICS-intézmények felállítását azzal indokolják, hogy többszöri próbálkozásuk ellenére sem tudták jelentősen növelni a feltörekvő országok befolyását az előbbi szervezetek döntéshozatalában. A pénzügyi vezetők megállapodtak abban, hogy 100 milliárd dollár tőkével létrehoznak egy deviza-válságalapot, amelyre támaszkodva enyhítenék például a kellemetlen árfolyammozgások hatását - mondta Guido Mantega brazil pénzügyminiszter újságíróknak. A finanszírozásról nem beszélt, csak annyit árult el, hogy Brazília szerint 2014-re fel kellene állnia az alapnak. A BRICS devizatartalékai együttesen elérik a 4,4 ezer milliárd dollárt és ebben az öt országban él a világ lakosságának 43 százaléka.

Elemzők szerint ha a BRICS fel tudja állítani a tervezett intézményeket, azzal bizonyítja, hogy képes politikai csoportként működni. A Világbankot pótló intézmény számottevő pénzügyi támogatást nyújthat a résztvevők hiányos infrastruktúrájának fejlesztéséhez, illetve a tagországok egymás közti kereskedelmének bővítéséhez.