Simor András az EBRD alelnöke lesz

2013.03.27. 12:48

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelzése szerint Simor András minap leköszönt magyar nemzeti banki elnök az intézmény alelnöke lesz, idézi a Portfolio a szervezet közleményét.

Eszerint Simor július elsején kezd új posztján, és a stratégiák, illetve a felzárkóztatási politikák koordinációért lesz felelős. Emellett feladatköréhez tartozik majd a támogatások mobilizálása és menedzselése is.

Simor hatéves mandátuma március 3-án járt le a Magyar Nemzeti Bank élén és utolsó interjújában jövőbeli terveiről nem kívánt nyilatkozni, csupán azt jelezte, hogy pihenésre vágyik.

A szervezet közleményéből az MTI kiemeli, hogy Simor András gazdag pénzügyi tapasztalattal érkezik majd a londoni székhelyű intézményhez, hiszen korábban az MNB elnöke és a Budapesti Értéktőzsde igazgatósági elnöke is volt.

Simor pályafutása

Simor András szakmai pályafutását 1976-ban az MNB Devizagazdálkodási főosztályának előadójaként kezdte. 1979-1985 között a bank londoni leányvállalatánál, a Hungarian International Bank Ltd-nél dolgozott, majd visszatérve a Nemzetközi osztály helyettes vezetőjeként tevékenykedett. 1989-ben az akkor alapított CA-BB, későbbi nevén Creditanstalt Értékpapír Rt. elnök-vezérigazgatójává nevezték ki. Az ország egyik elsőként alakult értékpapírkereskedő cége irányítása alatt vált piacvezetővé.

1997-98-ban a CA IB Investmentbank A.G. ügyvezető elnöke Bécsben, ahol a Creditanstalt és a Bank Austria befektetési részlegeinek nyolc országot érintő összevonását irányította. Hazatérve a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsa elnökének választották meg, ahol tevékeny része volt abban, hogy a tőzsde közhasznú szervezetből nyereségérdekelt részvénytársasággá alakult.

Ezt a posztot 2002-ig töltötte be, majd 1999-től a Deloitte Magyarország elnöke, majd 2000-2007 között elnök-vezérigazgatója. A cég, vezetése alatt, a Deloitte Central Europe csoport második leggyorsabban növekvő tagvállalata lett. 2002-2006 között a cégcsoport régiós igazgatóságának tagja. 2007-ben nevezték ki a Magyar Nemzeti Bank elnökévé, mandátuma 2013. március 3-án járt le.

Szakértelmet és tapasztalatot várnak tőle

Az EBRD tájékoztatása szerint Simor kinevezésére egy nemzetközi érdeklődést kiváltó, kompetitív kiválasztási folyamat végén került sor. A kinevezést az EBRD elnökének javaslatára a szervezet kormányzótanácsa hagyta jóvá.

Simor András a közleményben úgy fogalmazott: "Nagyon örülök, hogy kiválasztottak erre a pozícióra. Az EBRD kulcsfontosságú szereplő azokban az átalakulóban lévő országokban, ahol tevékenykedik, és nagy megtiszteltetés támogatni és bővíteni a bank munkáját és pozícióját."

Az EBRD elnöke, Suma Chakrabarti a közleményben úgy fogalmazott: "Simor András személyében olyan embert választottunk, aki széles körű szakértelmet és tapasztalatot hoz a bankhoz."

Az EBRD-ben az elnök mellett négy alelnök teljesít szolgálatot. A szervezetet 1989-ben hozták létre. Jelenleg 64 ország mellett az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank tartozik részvényesei közé.

A közép- és kelet-európai országok (beleértve a volt Szovjetunió tagállamait is) átalakuló gazdaságainak támogatására létrejött EBRD magánvállalkozásoknak és állami infrastrukturális projekteknek folyósítja hiteleit. A közép- és kelet-európai országokban 29 helyi irodával rendelkező bank fő célja a térség országainak támogatása a piacgazdaság kiépítésében, a pluralista demokrácia megerősítésében, valamint a magánszektor fejlesztésében.

Ritkán jutnak magyarok ilyen magasra

Magyar pénzügyi szakember régen nem volt ilyen magas pozícióban, utoljára Németh Miklós volt EBRD alelnök. Legutóbb Jan Fischer töltette be ezt a pozíciót 2012 októberéig, ám ő a cseh elnökválasztáson való indulásakor lemondott. Simornak egy pályáztatási renden kellett keresztülmenni, ahol végül gyakorlatilag az elnök (Sir Suma Chakrabarti) dönthetett.

Pénzügyi szervezetekben magyarként még Farkas Ádám tölt be magas pozíciót, ő az európai bankfelügyelet elnöke. Tarafás Imre 2007-től volt az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának alkormányzója.