OECD: Messze van még a kilábalás

2013.03.28. 15:11
Az OECD szerint az eurózóna annak ellenére marad szinte stagnálás körüli helyzetben, hogy a német gazdaság erősen húzza felfelé a csoport összességét. A szervezet újabb buborékok kialakulásának veszélyére is figyelmeztet.

Az OECD szerint legalább jövő év második felétől jöhet érzékelhetőbb európai növekedés, írja a Financial Times. A többségében fejlett országokat tömörítő szervezet egyben az újabb eszközár-buborékok kialakulásának a veszélyére is figyelmezettet.

Pier Carlo Padoan, az OECD vezető közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes eszközök kockázati megítélése, különösen a vállalati értékpapíroké ismét kezd elszakadni a valós fundamentumoktól.

Stagnálás körüli helyzet összességében

Az eurózóna visszaesése mélyült a tavalyi év utolsó negyedévében, a 17 ország gazdasága összesítve 0,6 százalékkal zsugorodott. Az Európai Bizottság azt várja, hogy 2013-ban is recesszióban marad a csoport.

Az OECD azzal számol, hogy a három legnagyobb eurózónabeli gazdaság, Németország, Olaszország és Franciaország összességében megússza a visszaesést, de éves szinten csak 0,4 százalékkal fognak nőni idén első negyedévben és 1 százalékkal a másodikban.

Ez is csak azért alakul majd szerintük így, mert a relatíve erős Németország 2,3 százalékos  első, és 2,6 százalékos második negyedéves növekedésével húzza majd az egész zónát. Franciaországra 0,6 százalékos visszaesés várhat az első időszakban, hogy ezt 0,5 százalékos növekedés kövesse, míg Olaszország recesszióban marad 1,6 százalékos első- és 1 százalékos második negyedéves mínusszal.

Az angolszászok jobban teljesíthetnek

Az Egyesült Királyságtól viszont növekedést várnak, pontosabban fél százalékot már az év első három hónapjában, és 1,4-et a rákövetkezőben. Az USA és Japán viszont már egy mérsékeltebb növekedést fog felmutatni, a világ legnagyobb gazdasága 3,5, majd 2 százalékkal nőhet, míg Japán gazdaságától 3,2 és 2,2 százalékos bővülést várnak az első két negyedévben.