Az NFM a víziközműcégek csődjére készül

2013.03.29. 19:45 Módosítva: 2013.03.29. 19:59

A kormány „a közvagyon megóvása érdekében döntött egyes, a víziközmű-szolgáltató ágazatban működő társaságok stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánításáról” – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Mint írták, „a szétaprózódott üzemeltetői struktúra évtizedek óta a szektor egyik súlyos problémája, amely napjainkban is komoly működési kockázatot jelent. Az elővigyázatossági intézkedés segítségével egy esetleges felszámolási eljárásban a kijelölt állami vagyonfelügyelő irányítása mellett rendezhető a gazdálkodó szervezetek jogi helyzete, további sorsa”.

Emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon a privatizáció kezdetéig 33 vállalat látta el a víziközmű-szolgáltatói feladatokat. Jelenleg az öt állami regionális víziközmű-társaság és a két fővárosi szolgáltató üzemelteti az ország kiépült víziközmű infrastruktúrájának harmadát, míg a fennmaradó kétharmadon kétszáz szolgáltató osztozik. „A szétaprózódott tulajdonosi szerkezet a működési nehézségek mellett jelentősen eltérő szolgáltatásminőséget és fogyasztói árakat eredményezett, az átfogó fejlesztések elmaradását, késedelmét okozta” – olvasható a minisztérium közleményében.

A stratégiailag kiemelt jelentőség a csődtörvény szerint azt jelenti, hogy a cég adósságainak rendezéséhez, a hitelezőkkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy pedig kiemelt gazdaságpolitikai érdek, hogy a felszámolás gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

Korábban erre a sorsra jutott a Malév, a székesfehérvári fűtőerőmű, a gyulai húskombinát, a Mal Zrt. és a Kapuvári Hús Zrt. is.