Schobert: Ez a kommunista államosítás tökéletes példája

2013.04.03. 12:05
Schobert Norbert szerint a ciprusi betétek elvétele olyan, mintha az állami kórházban a műtéteknél a páciensek egyik veséjét kivennék és eladnák. Azt mondja, egyik barátja minden megtakarítását elvesztette - valójában azonban csak a 100 ezer euró feletti betéteket adóztatják. Szerinte akik vesztettek, sokan öngyilkosok lesznek, persze ez nincs a híradóban. "Az Auróra leadta az első lövéseket a Téli Palotára."

"Egy barátom az összes megtakarítását elvesztette, pedig nem oligarcha. Nekem nincsenek komoly megtakarításaim, mert mindenem az Update, de nem érzem magam szerencsésnek, mert félelmetes, hogy mi történik az unióban" - közölte facebook oldalán a ciprusi események kapcsán Schobert Norbert, az ismert fogyasztásipari vállalkozó.

"Ez a kommunista államosítás tökéletes példája az EU-ban. Akik vesztettek, sokan öngyilkosak lesznek, persze ez nincs a híradóban. Ez a tett olyan, mintha egy anyagi gondokkal küzdő állami kórház minden műtétnél kivette volna a páciensek egyik veséjét, mert a szervpiacon értékesítve így megmenekülhet. Van aki észreveszi, van aki belehal. A lényeg, hogy a kórház túlél" - írta Schobert, aki nemrég maga is szívműtéten esett át.

"Nincs pénze az államnak és hoz egy törvényt, hogy innentől kezdve 40 százalék a kamatadó. Volt aki a 80 százalékot elvesztette" - értelmezte a ciprusi helyzetet a pénzügyi elemzői oldaláról eddig jóformán ismeretlen aerobikos.

Persze a "barátokkal megtörtént esetek" mindig sokkal különösebbek, mint a velünk történő dolgok, hogy Schobert hangsúlyozottan nem oligarcha barátja - aki ezek szerint több mint 100 ezer eurót tartott Cipruson - pontosan hogyan bukta el az összes megtakarítását, ha a legnagyobb betétesek 80 százalékot vesztettek, némi magyarázatra szorulhat. Erről megkérdeztük őt is, várunk a válaszra.

Schobert kifejtette: "Nem lenne ez gond, ha nem volna a törvénykezés alapja, hogy nincs visszaható hatály, tehát azok, akik előtte rakták be a pénzüket, csak az innentől berakott pénzre számolhatják e durva szabályt. Persze még be is zárják a bankot, hogy senki ne férjen hozzá adózott jövedelméhez. Tulajdonképpen az állam és bankok kirabolták a belföldi és külföldi állampolgárokat. Megszegték a banki szerződést és kifosztottak mindenkit, akit előtte odacsaltak. Félelmetes." Schobert Norbert bejegyzésében ezután költői kérdésekkel bombázta rajongótáborát: "Ki fog bízni a bankokban ezentúl? Ki teszi oda a vagyonát? Honnan lesz pénze a bankoknak? Hogyan adnak hitelt? Mi lesz a gazdasággal?"

"Az Auróra leadta az első lövéseket a Téli Palotára" - zárta vészjósló allegóriával írását a Schobert.