1600 kiló arany van az iPhone-okban

2013.04.04. 14:05

1600 kiló arany van a piacon lévő iPhone-készülékekben, derül ki a Conclude.hu cikkéből. Az aranypiaci szakportál azt írja: az okostelefon aranytartalma az átlagos aranybánya-kőzetek háromszázszorosa. Nem csoda, hogy a gyártók elkezdték újrahasznosítani a használt okostelefonokat: Amerikában például egy 16 GB-os iPhone 4 újrahasznosítási értéke 175 dollár a 911metallurgist.com gyűjtése szerint.

Mivel a mobilozók többsége másfél évente lecseréli telefonját, az újrahasznosításnak hatalmas piaca van: tavaly már ugyanannyian kerestek rá az iPhone újrahasznosítására, mint vásárlására. Az Apple újrahasznosítási programjában ajándékutalványt kaphatnak a használt iPhone-jukat, iPad-jüket vagy számítógépüket beküldő ügyfelek (a szolgáltatás Magyarországon még nem működik). A idén újrahasznosított telefonok nagyjából fele iPhone volt.

Az Apple készüléke öt nemesfémet tartalmaz: 0,88 uncia alumíniumot, 0,56 uncia rezet, 0,012 uncia ezüstöt, 0,0012 uncia aranyat, és még ennél is százszor kevesebb platinát. Egységáron ebből a platina a legdrágább, de összértékben az aranytartalom a legértékesebb: 1,58 dollárt tesz ki. Egy tonna, azaz 8900 darab iPhone5 aranytartalma 275 gramm, ez a perui Yanacocha aranybányában kitermelt kőzet aranytartalmának több, mint háromszázszorosa.

Rézben és ezüstben is tizenháromszor, illetve hat és félszer gazdagabb, mint Chile vagy Ausztrália ismert lelőhelyei, csak platinában múlja alul a dél-afrikai Bushveld bányát, melynek kőzetei átlagosan háromszor annyi nemesfémet tartalmaznak, mint a telefonkészülék.

A nemesfémeken kívül az iPhone-ok nyolcféle ritkaföldfémet is tartalmaznak – ezek kilencven százalékát Kínában bányásszák –, például a kijelzőben és a hangszóróban. Christian Ekberg, a svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatója szerint jelenleg nincs környezettudatos megoldás a ritkaföldfémek bányászatára és újrahasznosítására, így kevesebb, mint 1 százalékukat hasznosítják újra.