3000 milliárd forintba kerülhet a paksi bővítés

2013.04.05. 14:58
Frissebb (1)

A Roszatom csütörtöki sajtótájékoztatója, ahol az általuk építeni ajánlott reaktorokat mutatták be, némi meglepetéssel is szolgált: a vállalat képviselője 10 milliárd euróra tette két, egyenként 1200 MW-os blokk építési költségét, írta azenergiaklub.hu.

Először hangzott el konkrét szám egy beruházó részéről, az elhangzott szám megerősíti azokat a becsléseket, amelyek 3000 milliárd forint körüli összegben határozták meg a várható költségeket.

Az Energiaklub emlékeztet, a beruházásról szóló parlamenti döntés idején, 2009-ben az MVM vezérigazgatója még csak 3-5 milliárd euró közé tette a várható költségeket, és egy évvel később is csak 2000-3000 EUR/kW fajlagos beruházási költséggel, azaz blokkmérettől függően 4-7,2 milliárd euróval kalkuláltak. A 10 milliárd euró akár még alulbecsült is lehet, a teljes beruházás ennél várhatóan még többe fog kerülni, az atomerőművi beruházásoknál a végső költség nem ritkán jóval meghaladja a tervezettet.

A Roszatom csütörtökön ismertette az AES 2006 néven futó projektjét, ennek lényege, hogy a többszörös védelmet jelentő, külső áramforrást nem igénylő biztonsági rendszerekkel ellátott berendezések képesek kezelni az egyébként nagyon kis valószínűséggel bekövetkező helyzeteket, elvezetve például a hűtés kiesése miatt keletkező hőt. Az orosz vállalat ilyen blokkokkal pályázik majd a paksi atomerőmű bővítésére, a csehországi temelíni atomerőmű-tenderen is ezzel indult a cég.