Soros: Lavina lehet a csorgásból

2013.04.05. 10:43

Kezelhetetlen folyamattá válhat a jen gyengítése, a japán jegybank tegnapi gigantikus monetáris enyhítési politikájának végcélja, figyelmeztetett Soros György a CNBC-nek nyilatkozva.

A Napi Gazdaság által idézett Soros György szerint ha piaci szereplők a Bank of Japan (BoJ) szilárd elkötelezettségét látva arra a következtetésre jutnak, hogy a jen gyengülő pályára állt, akkor külföldi devizára akarják majd váltani pénzüket, ami a jen lefelé csorgását lavinává erősítheti - fogalmazott . A BoJ döntéshozói olyasvalamibe kezdtek bele, amit lehet, hogy nem tudnak majd megállítani.

A japán jegybank tegnap jelentette be, hogy a korábbi duplájára, 7,5 ezer milliárd jenre (77,8 milliárd dollár) emeli havi kötvényvásárlásait. A BoJ célja a defláció megfordítása, kétszázalékos infláció kiprovokálása. A japán deviza 18 százalékkal gyengült az elmúlt hat hónapban pusztán azért, mert a piac éppen ilyen monetáris politikát várt a decemberi kormányváltás, illetve a jegybank élén nemrégiben történt változás után.

Csak a malajziai és a venezuelai deviza szerepelt gyengébben a jennél. Péntek reggel egyébként nem folytatódott a folyamat, 96,36 jen/dollár körül alakul az árfolyam. Tegnap 97,19-cel 2009 augusztusa óta nem látott szintre erősödött a dollár.