Milliókat fizet, akire lecsap az adóhivatal

2013.04.08. 06:39
Tavaly csak minden hatodik magánszemély fordult bírósághoz azok közül, akiket a NAV vagyonvizsgálat alá vont és megbüntetett − a bíróság azonban jellemzően a hatóságnak ad igazat.

Jó érzékkel vizsgálja az adóhatóság a vagyonos magánszemélyeket, a tavalyi és a 2011-es vagyonosodási vizsgálatok eredményei szerint átlagosan 10 millió forint felett alakul a megállapított adókülönbözet. Kell is a bevétel, ez a vizsgálat ugyanis hosszadalmas, így fajlagosan drága is, írja a Napi Gazdaság.

A vizsgálat után ugyanakkor kevesen fordulnak bírósághoz, 2011-ben a megállapítással zárult ügyek 37 százaléka tartozott e körbe, tavaly azonban már csak 13 százalék. Sokan egyszerűen minél hamarabb „megszabadulnának” a NAV-tól, így inkább fizetnek. Olyan is akad, aki pontosan tudja, hogy mi mindent nem tárt fel a hatóság – a vizsgálat lezárt időszakot keletkeztet, vagyis azt nem lehet még egyszer ellenőrzés alá vonni.

Nagy sikerre ráadásul nem is számíthatnak a pereskedők. A statisztikák szerint az adóhatóság számára kedvezően végződött peres eljárások aránya országosan 60 százalék felett volt 2011-ben, tavaly pedig 65 százalék körül alakult. Vagyis a hatóság határozatát a bíróság helybenhagyta, megszüntette a pert vagy idézés nélkül elutasította a keresetet.

Nem tudni egyelőre, hoz-e jelentős változást, hogy a Kúria egy jogértelmező bizottsága felülvizsgálja a vagyonosodási vizsgálatoknál alkalmazott becslési eljárásokat, pontosabban az eljárásra vonatkozó szabályok kezelését. Bírósági berkekben nem tartják valószínűnek, hogy érdemi változást hozna a döntés, a Legfelsőbb Bíróság ugyanis korábban számos jogegységi döntést hozott már a kérdésben, ezek gyökeres átírására pedig nincs különösebb ok.

A következmények közé tartozhat azonban, hogy több hónapig tartó munka eredményeként egy, a korábbinál is egységesebb álláspontot képviselhet majd a bíróság - ez azonban vélhetően nem jelenti majd hatalmas távlatok megnyílását az ellenőrzés alá vontak számára, inkább a korábbi vadhajtások „levagdosására” lehet számítani.

Tavaly egyébként a NAV a 2011-esnél valamivel rosszabb megállapítási arányt ért el, 2029 vizsgálat közül 1578 zárult megállapítással, a feltárt adókülönbözet 20,6 milliárd forint volt. Ha csak azokat a vizsgálatokat vesszük, ahol találtak fogást a revizorok, akkor az átlagos adókülönbözet 2011-ben 12, tavaly pedig 13 millió forint volt.

Vizsgálatok adatai
   Vizsgálat (db)
 Megállapítással zárult (db)
 Adókülönbözet
(millió forint)
 Egy főre jutó adókülönbözet (millió forint)
2011 1082 898 10 800 9,24
2012 2029 1578 20 600 10,15
 Forrás: NAV