Ezzel egész Magyarország csak veszíthet

2013.04.08. 14:05

"Szakmai alkalmatlansága miatt elfogadhatatlan jelen formájában a vízgazdálkodásról szóló törvénymódosítási javaslata" - hívták fel a figyelmet geotermikus és hidrogeológus szakértők kedden. A kifogásolt javaslat lényege, hogy a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek általános visszatáplálási kötelezettsége választható lehetőség legyen.

A szervezetek szerint azonban a módosítás elfogadása akadályozná az egészségturizmus hosszú távú stratégiai céljainak megvalósulását, a geotermikus energiahasznosítás fejlesztését, gátolná a Vidékfejlesztési Minisztérium által társadalmi véleményezésre bocsátott Nemzeti Vízstratégia céljainak megvalósulását.

A tiltakozó szervezetek

  1. Magyar Hidrológiai Társaság
  2. Nemzetközi Hidrogeológiai Szövetség Magyarországi Tagozata
  3. Magyar Termálenergia Társaság
  4. Dél-alföldi Termálenenergetikai Klaszter
  5. Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány
  6. Eötvös Lóránd Tudományegyetem Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék
  7. Miskolci Egyetem Környezetgazdálkodási Intézet
  8. Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék
  9. Debreceni Egyetem Ásvány- és Földtani Tanszék

A tiltakozó szervezetek szerint a visszasajtolást előíró jogszabályt valóban módosítani kell, de nem a javaslatban leírtak szerint. A kizárólag energetikai célra használt termálvíz esetében jogi lehetőséget kellene biztosítani a visszasajtolási kötelezettség feloldására – de csakis egyedi elbírálás, előzetes hatósági mérlegelés alapján. A mérlegelés alapja a termálvíz készletek egyensúlyának megóvása, az elfolyó használt termálvizek elhelyezésével kapcsolatban a felszíni vizeket terhelő problémák megoldása lehetne, a kitermelés hatásainak kötelező monitorozásával.

Termálvíz készleteink végesek, a „gyógyvíz tengeren úszó ország” félrevezető, a médiában gyakran megjelenő képének elfogadása sok kockázatot rejt. Ez a szemlélet sajnos a törvényjavaslat szellemiségéből is visszaköszön, írják.

A kilenc szakmai szervezetet - köztük több egyetemi földtani tanszék - véleményét tömörítő tilitakozó levélben azt írták: a jelenleg előterjesztett javaslat következményei ma még be sem láthatók, aminek a termálvízre épülő fürdő- és egészségturizmus és a jelenleg már üzemelő geotermikus vízhasználatok, valamint a környezetünk látja kárát. Ezzel egész Magyarország hosszú távon csak veszíthet! Minden túlzás nélkül súlyos környezeti kockázat prognosztizálható nemcsak a termálvizekre, hanem a használt vizeket befogadó felszíni vizekre is".

"Tisztelettel kérjük a Magyar Országgyűlés demokratikusan választott tagjait, szakmai kérdésekben fogadják meg a szakértők, a szakmai társadalom véleményét és ne fogadják el a törvénymódosítási javaslatot" - zárul a közlemény.

A fiatal gazdák örülnek a javaslatnak

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége üdvözli a Vidékfejlesztési Minisztérium "erőfeszítéseit, hogy a realitásoknak, gazdasági elvárásoknak és a fenntartható fejlődésnek egyaránt megfelelő új szabályozás szülessen" - közölte az Agrya nevű szervezet.

Szerintük a kiépített, a termálvíz szint alakulását mutató monitoring rendszer hiányában minden tényszerű alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek azt vizionálják, hogy elfogy a magyar termálvíz készlet. A mezőgazdasági üzemi felhasználók tapasztalatai azt mutatják, hogy a vízszintre nem a mezőgazdasági célú vízkivétel jelenti a nagy veszélyt, hanem az ipari felhasználás. Erre utal, hogy a bakonyi bauxit bányászat leállítása után még a dél-alföldi termál kutak vízszintje is emelkedett.

"Ugyanígy minden valós alapot nélkülöznek azok a környezetvédelmi aggályok amelyek a használt termálvíz felszíni elhelyezését, mint a környezetet romboló megoldást igyekszenek bemutatni. Az évtizedes tapasztalatok szerint egyes régiókban kimondottan környezetbarát megoldás a használt termálvíz felszíni elhelyezése, hiszen jogszabállyal védett természeti értékeket jelentő vizes élőhelyek jöttek létre azon keresztül" - írják.

A felszíni vízkezelés területén ezen túl rendelkezésre állnak olyan megoldások, évek óta folytatott, dokumentált tudományos kísérletek, amelyek megnyugtató módon biztosítják a használt termálvizek felszíni, biológiai alapú öntisztulását. Közleményükben kifejtik, a termálvíz használat szakmailag megfelelően alá nem támasztott, öncélú tiltása komoly gazdasági és versenyképességi károkat okoz Magyarországnak.