Gerhardt lesz az új MNB-alelnök

2013.04.11. 13:41

Gerhardt Ferencet, a monetáris tanács tagját jelöli a miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy a - jegybanktörvény előírásainak megfelelően - javaslatot kíván tenni Áder János köztársasági elnöknek Gerhardt Ferencnek a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé történő kinevezésére, 2013. április 22-i hatállyal - közölte Havasi Bertalan.  A miniszterelnök sajtófőnöke hozzátette: levelében Orbán Viktor arra kéri Kövér Lászlót, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a jelöltnek az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős bizottsága általi meghallgatása érdekében.

Király Júlia, az MNB egyik alelnöke hétfőn jelentette be, hogy lemond posztjáról április 22-i hatállyal, vagy már korábban, ha az új alelnököt április 22. előtt kinevezi az államfő. A jegybankról szóló törvény értelmében a Magyar Nemzeti Banknak legalább két, legfeljebb három alelnöke van. Az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. Az MNB-nek jelenleg két alelnöke van, Balog Ádám és a lemondását hétfőn bejelentő Király Júlia.

Az Index Király távozásának bejelentésekor megírta, a monetáris tanács külső tagjai a legesélyesebbek posztjára, Bártfai-Mager Andrea mellett Gerhardt Ferenc neve vetődhet fel. Gerhardt Ferenc ipar-, majd posztgraduális képzés keretében külgazdasági szakon végzett a közgázon, a hetvenes években az akkor Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnak hívott agrártárcánál kezdte a pályafutását.

1983-ban kerül a bankvilágba, 1998-ig a Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. ügyvezető igazgatója volt, majd az ING Bank Zrt. vezérigazgató-helyetteseként, az első Orbán-kormány idején, 1999-2000-ben az állami MFB vezérigazgató-helyettese volt, ahová 2010-ben visszatért. A Magyar Nemzeti Bankban 2005 és 2007 között az informatika, a bankműveletek, az intézményi és közbeszerzések és a műszaki szolgáltatások vezetését ellátó igazgató volt.