Állami milliárdokat fizettek ki offshore cégeknek

2013.04.13. 12:55

A 74 pályázóval kapcsolatban az volt a vizsgálati szempont, hogy hosszú távú, fenntartható beruházásaikkal eredményesen járuljanak hozzá Magyarország felzárkóztatásához - ezt válaszolta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, amikor jobbikos képviselők azoknak az offshore tulajdonú cégeknek a tényleges tulajdonosairól kérdezték, amelyek vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

A képviselők a tárcavezetőt emlékeztették, az Alaptörvény kimondja, hogy a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.

„Milyen tulajdonosi struktúrájú szervezetek részesülnek az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyarország költségvetése által közösen biztosított forrásokból?” - írták kérdésükben. Németh Lászlóné részben kitért a válasz elől, ugyanakkor közzétette a cégek listáját a kifizetésekkel együtt. Az összesítésből kiderül, az elmúlt években többmilliárd állami pénzt fizettek offshore hátterű cégeknek.

A 74 felsorolt cég között van többek közt a Café Frei Vendéglátó és Kereskedelmi Kft. is, a cég 51 536 995 forint vissza nem térítendő támogatást kapott, a minisztérium úgy tudja a cég az újzélandi Coffe Green Bean Limited résztulajdonában áll. Az Interacitive Net Design Kft.188 960 500 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, és egyedüli tagja a Cipruson bejegyzett IN D Group Holding Limited nevű cégnek. 65 684 400 forintot kapott a Happy Company Élelmiszer Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. amelynek résztulajdonosa a belize-i cégbíróságon jegyzett Jodo Investment Ltd.

A listát és az összegeket itt olvashatja.