Másfél milliárdból épült, másfél év alatt tönkre ment

2013.04.18. 15:46 Módosítva: 2013.04.18. 15:48

Néhány hete leállították a termelést Pacsán, a Zalai Baromfi-feldolgozó Kft.-ben. A zaol.hu információja szerint az alig másfél éve üzembe állított, mintegy másfél milliárd forintos beruházással felépített, pulyka- és csirkevágásra egyaránt alkalmas feldolgozó üzem több mint egymilliárd forint adóssággal a háta mögött tart jelenleg is zárva.

A cég alapítása óta a harmadik ügyvezetőt fogyasztja, a leállítás oka a veszteséges termelés tarthatatlansága volt. A tulajdonosi kft-taggyűlés a cég végelszámolással történő megszüntetése mellett döntött.

"Ameddig a kilépő dolgozók fizetésére tudtunk pénzt összeszedni, addig őket kifizettük. Mára a kft. folyószámlahitele is lejárt. A dolgozók jelenlegi és jövőbeni járandósága a bérgarancia alap terhére kerül várhatóan kifizetésre. Aki nem mondott fel, annak folyamatban van az elbocsátása, a csoportos létszámleépítés május 10-től fog megindulni" - mondta a lapnak Torda Csaba ügyvezető. A zaol.hu egy olyan verzióról is halott, hogy a lehetséges befektetők között felmerült Csányi Sándor OTP-vezér neve, aki köztudottan nagy mezőgazdasági és élelmiszeripari befektető.

Henczi Zoltán, a város polgármestere szerint a térségnek is nagyon sokat számít a baromfifeldolgozó, építéséhez közel 100 millió forint hozzájárulást adott a város. Bővíteni kellett az ivóvíz nyomóvezetéket, a szennyvízelvezető rendszer kapacitását is. "Örültünk a beruházásnak, mert 13 százalékos volt nálunk a munkanélküliség. Egy korábbi felmérés idején 150-en dolgoztak az üzemben, közülük 60 volt a pacsai lakos" - mondta a lapnak.

A társaságot a baromfitermelők öt beszerzési és értékesítési szövetkezete, valamint a Zala-Cerealia Kft., és az Elso Zalai Takarmanyipari Kft. alapította. Az alapító termelői körbe eredetileg 90 pulykatermelő és 30 csirketermelő tartozott. Évente 800 ezer pulyka, és közel 3 millió csirke vágására és feldolgozására méretezték az üzemet. Az OTP által finanszírozott beruházás teljes költségvetése közel 1,5 milliárd forint volt. Ehhez 401 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a kft., továbbá 224 millió forint munkahelyteremtő támogatást.