Nálunk szórják az eurót a szlovákok

2013.04.18. 08:20
A Praktiker áruházakban évente több mint 4 millió vásárlási tranzakció zajlik, ezek kétharmada készpénzben történik, míg az euróval fizetés 2 százalékot tesz ki. A Praktikernél évek óta egyre népszerűbb az uniós valuta a pénztáraknál, ez a határ menti áruházak megnyitásának is köszönhető.

A forint gyengülésével egy időben jelentős mértékben megnő az északi és nyugati határ mentén található Praktiker áruházak forgalma, hiszen ezekben lehet euróval is fizetni. A barkácslánc 2010 áprilisában, a megnyíló esztergomi üzletében vezette be a szolgáltatást először, amelynek kapcsán nem titkolt szándéka az volt, hogy a szlovákiai vásárlókat is megnyerje, ahol akkor már hivatalos pénznem volt az euró.

Ezt a lehetőséget azonban nem csupán egy áruházra korlátozták, így az elmúlt években – a jogszabályokat betartva – valamennyi áruházban elérhetővé tették az uniós valuta használatát. A szolgáltatás bevezetése óta összesen több mint 85 ezer tranzakció zajlott a Praktiker áruházakban, havonta körülbelül 200 ezer euró folyik be a kasszákba. A Praktikernél évente több mint 4 millió vásárlási tranzakció zajlik, a vásárlások mintegy kétharmada készpénzben történik, az euróval történő fizetés 2 százalék körül alakul értékben.

A forint gyengülése jót tesz

Az euróval történő fizetéseknél nincs releváns eltérés a hónapok között, mindössze az év elején figyelhető meg kisebb visszaesés, de a többi hónapban szinte azonos szintek figyelhetőek meg a tranzakciók mennyiségében, a forint gyengülése vásárlási hullámokban jelentkezik. A Praktiker tapasztalatai szerint az euróval fizetők számának dinamikus növekedése főleg a határon túlról érkező vásárlóknak, illetve a Magyarországon élő, ingatlannal rendelkező külföldieknek köszönhető.

A Praktikernél az euróval fizetés úgy zajlik, hogy az áruházak főinformációs pultjánál, valamint a cég honlapján hetente meghirdetik a forint/euró árfolyamot, ami nincs közvetlen összefüggésben a pénzintézetek árfolyamával. A pénztáraknál csak papírpénzt fogadnak el, a visszajáró összeget minden esetben forintban adják. Az euró váltására, illetve fémpénz elfogadására vagy visszaadására egyelőre nincs lehetőség.