A Közgép most vasutat fejleszt

2013.04.19. 08:54

Újabb vasútfejlesztési munkát nyert el a Közgép konzorciuma: a váci állomás vasúti pályájának és a kapcsolódó létesítmények felújítását nettó 14,8 milliárd forintért végzi, miután tavaly még 18 milliárdért vállalta volna a kivitelezést, írta a Napi Gazdaság.

Több mint egyéves pályáztatás után lezárult a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Vác állomás vasúti pályájának és a kapcsolódó létesítmények korszerűsítésére kiírt közbeszerzése, amit a legalacsonyabb árajánlatot tevő Kőkapu 2012 Konzorcium nyert meg. Az eljárásra négy ajánlat érkezett, közülük kettő volt érvényes.

A nyertes összességében a legolcsóbb, nettó 14,831 milliárd forintos árajánlatot tevő Közgép Zrt. vezette konzorcium lett, másik érvényes ajánlatot pedig a szlovák Doprastav a.s. és a Dömper Kft. alkotta DSD Konzorcium nyújtotta be, nettó 14,87 milliárd forint értékben. Az infrastruktúrafejlesztő a beszerzés értékét előzetesen 14,87 milliárd forintra becsülte, amely az 5 százalékos tartalékkerettel együtt 15,613 milliárd forintos keretösszeget jelent.

A NIF a váci vasútfejlesztési tenderét először 2011 decemberében írta ki, amely végül, hét hónapos procedúra után a túl magas árajánlat miatt eredménytelenül zárult. A szerződés értékét előzetesen akkor 15 milliárdra taksálták, ám az egyetlen érvényes ajánlatot benyújtó, Közgép vezette konzorcium ajánlata (17,992 milliárd forinttal) jóval meghaladta azt.

Másodszor 2012 augusztus végén hirdették meg a közbeszerzést, és ezen az első eljáráshoz hasonlóan négy ajánlat érkezett: a Kőkapu és a DSD konzorciumok mellett a Vasútépítők Kft. és a német H.F. Wiebe GmbH&Co KG alkotta WiVa 2012 Konzorciumé, valamint a spanyol Ortis Contrucciones Y Projectos S.A.-é. Az előbbi pályázó azonban nem tett eleget a NIF hiánypótlási felhívásának, az utóbbi pedig a meghosszabbított ajánlati kötöttség időtartama alatt írásban nyilatkozott arról, hogy nem tartja fent ajánlatát, így mindkettő ajánlat érvénytelen lett - tájékoztatott a NIF.