Olcsóbb gyógyszertől rettegnek a patikusok

2013.04.19. 08:16

"Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2015-re a hazai gyógyszertárak többsége a veszteség határára kerülhet" - állítja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a Világgazdaságban. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke szerint az összpatikai forgalom 2010-ben és 2011-ben még meghaladta a 611 milliárd forintot, tavaly azonban a 600 milliárd forintot sem érte el, idén pedig mindössze 560 milliárd forint körülire becsüli a szövetség.

A tb-támogatott orvosságok árrése 2005 óta folyamatosan csökken, egyre olcsóbbak az orvosságok, így a patikák bevétele is csökken. Ráadásul az árcsökkentésbe vont termékek száma tovább bővül, különösen, hogy a közeli jövőben számos, ma még originális gyógyszernek lejár a szabadalma, így hatóanyaga szabadon másolható, és a generikus gyártók árban is versengenek majd egymással.

A veszteségeket ellensúlyozandó, a szövetség többek között visszaterelné a patikákba az immár hat éve benzinkutakon, drogériákban és hipermarketekben is kapható recept nélküli gyógyszereket. A szövetség szerint „a gyógyszer helye a gyógyszertárban van”.