Devizahitelesek tüntettek a Hősök terén

2013.04.21. 13:52

A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete (BAÉSZ) és a Rendszerváltó Mozgalom (RVMP) szervezésében több devizahitel-károsult egyesület demonstrált vasárnap délelőtt a Hősök terén.

A tüntetők nem egyszerűen a magas törlesztőrészleteket vagy a devizaárfolyam-kockázatokat kifogásolják, hanem azt akarják elérni, hogy a bíróságok mondják semmisnek az összes devizahitel-szerződést. Érvelésük alapja, hogy a devizahitelnek mondott banki termékek mögött valójában nem is volt deviza, a bankok csupán nyerészkedésből, az átváltási árfolyamkülönbözeten keletkezett profit miatt hitették el ezt az emberekkel.

Nem érte volna meg

A fenti logikára épülő hitelezési gyakorlat a valóságban üzletileg sem érte volna meg a bankoknak. Ha ugyanis a forinthiteleknél jóval alacsonyabb kamat mellett folyósított devizahitelek forrása nem egy nagyon olcsón elérhető deviza (euró vagy a még olcsóbb svájci frank) lett volna, hanem a drága forint, akkor az átlagosan 6-7 százalékon kamatozó devizahitelek és a 9-10 százalékos forintforrások közötti különbözetet a bankok veszteségként kellett volna elkönyveljék.

Egyszerűbben: irreális feltételezés, hogy a bank nem devizából, hanem egy drága forintforrásból hitelezzen egy alacsonyabban kamatozó devizahitelt, hiszen az ügyleten komoly vesztesége keletkezne, amit az átváltási marzsok sem kompenzáltak volna.

Az ügy már elbukott?

A hét egyik tragikomikus szereplője volt a devizahitelesek ügyét a bíróságon is képviselő Léhmann György ügyvéd.

Léhmann ugyanis előbb kijelentette, hogy nem látja azt a jogszabályt, ahol el tudna bukni, végül azonban elbukott a legutóbbi tárgyaláson. Az ügyvéd keresetét értelmezni se tudta a bíróság, olyan jogi ellentmondások miatt, mint hogy hogyan lehet egy szerződés egyszerre semmis és hibásan teljesített.

A távlati célok

A mostani tüntetés azonban a devizahiteles problémákon is túlmutat. Az első hasonló tüntetést február 16-án rendezték, ezt követte egy március 9-i rendezvény, amikor a demonstrálók a József nádor térről átvonultak a Kossuth Rádióhoz. "Ezen a napon több ezer ember közfelkiáltással és aláírásával felhatalmazott, hogy legjobb tudásom és tiszta lelkiismeretem szerint szervezzem meg az Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívását kérő, illetve a történelmi Alkotmányunk jogfolytonosságát visszaállító néptömeget" – írja oldalán Kásler Árpád, a rendezvény egyik szervezője.