no

Amikor Magyarország külön világgá vált

Ez történt a gazdaságban az év 16. hetében

2013.04.21. 09:20
Varga Mihály bemutatta az optimistának mondható konvergenciaprogramunkat, eszerint nem lesz több megszorítás idén. Orbán elmondta, hogy újra iparosítást akar az országban, Matolcsy pedig azt olvasta ki a jegybanktörvényből, hogy az MNB feladata a "gazdasági stabilitás" biztosítása is. Kicsit romlott az üzleti hangulat a nekünk igazán fontos Németországban, de a japánok elképesztő pénznyomtatásba fogtak, ami kedvező lehet Európának is. A hét balekja a devizahitelesek ügyvédje.

Az idei évre a kormány talán legfőbb gazdaságpolitikai célja, hogy kikerüljünk az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. Ez ugyanis jóval nagyobb mozgásteret tenne lehetővé számukra, jó eséllyel anélkül jöhetne mondjuk a minimálbér vagy a pedagógusok bérének emelése, hogy a nagyobb hiány miatt az uniós támogatások elvétele reálisan szóba kerülhetne.

Ennek a folyamatnak érkeztünk az újabb lépcsőjéhez kedden, Varga Mihály ugyanis bemutatta az uniónak elküldött legújabb gazdaságpolitikai felzárkóztató terveinket, azaz a konvergenciaprogramot. Ebben a legfőbb újdonság, hogy a kormány már nem tervez újabb megszorításokat (az elmúlt két év féltucatnyi Matolcsy-csomagja utzán), mivel rövid távon azzal számol, hogy újraindul a növekedés, egyensúlyi pályán marad a gazdaság és a hiány három százalék alatt marad.

Bestsellergyanús konvergenciaprogram
Szebb jövőt számoltak

Az IMF-et vagy az elemzőket mindez nem győzte meg, sokuk szerint ismét túlzóan optimista a kormány, és az is szóba került, hogy a program egy választási költségvetést takarhat, mivel növekvő gazdaság mellet növekvő hiánnyal számol. Varga szerint az IMF-nél mindazonáltal kedvesen fogadták, bár gyakorlatilag rég megszűntek a tárgyalások.

Mindenesetre május közepére az unió is újraszámolja a gazdasági pályánkat, így a kormánynak még egy hónapja lesz a június 22-i EcoFin ülésig, hogy az esetlegesen kedvezőtlen előrejelzés után valamilyen egyenlegjavító intézkedéscsomaggal meggyőzze a Bizottságot a 3 százalék alatti hiány teljesüléséről.

Már megint iparosítanánk

Orbán Viktor ezalatt Madridban megjegyezte, hogy mi az erősebben integrált Európai Uniót támogatjuk, majd két gyáravatáson is beszélt a gazdaságpolitikai gondolatairól. A Stadlernél elmondta, hogy Magyarországon újra iparosítani kell, mert  "aki termel, talpon marad, aki spekulál, elbukik". A Lego-gyár avatásán pedig arra hívta fel a figyelmünket, hogy Magyarország a Lego mintájára, jóformán teljesen azonos alapelemekből egy külön világot épített ki. Valószínűleg nem csak arra gondolt, hogy nálunk még a törvények is korruptak.

Matolcsy is folytatta az MNB megújítását, ezentúl korlátozzák a jegybanki kéthetes kötvényeket, azaz betétté alakítják át, hogy csak hazai hitelintézetek tudjanak ott pénzt elhelyezni. Azt is elmondta, hogy a jegybanktörvényt úgy értelmezi, hogy az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás mellett a szervezetnek a "gazdaság stabilitását" is meg kell teremtenie.

   15. heti záró  16. heti záró
 BUX 18 220 18 128
 OTP 4 560
4 540
 Mol 16 260 16 480
 Richter 34 050 33 690
 Magyar Telekom 423 413

De a politikusainkon kívül is zajlott az élet. Felállni látszik a gödör aljáról az építőipar, úgy is, hogy még szuperolcsó hitel sem igazán kell senkinek, elkezdték kirúgni a még el sem indult állami mobilcég alkalmazottait, a Bwin itthagyja az országot, de a trafiktörvény is elbocsátásokat hoz majd, pedig most sem rózsás a foglakoztatási helyzet. Utóbbin egyébként az sem segít, hogy nemzetközi összehasonlításban keveset költünk a felsőoktatásra - a fiatalok egyébként is elégedetlenek - és a vasárnapi bérpótlékot is bukhatjuk.

Kellemetlen külföldiek, adóelkerülő nyugdíjasok

A nyugdíjasok a bankszámláiktól szabadulnának, az NFM pedig az offshore cégektől. A valódi külföldiekkel a Fidesznek gyűlt meg a baja, szerintük ők azon dolgoznak, hogy "nagyon kellemetlen környezetben" kelljen végrehajtani a rezsicsökkentést.

A hét egyik tragikomikus szereplője volt Léhmann György, több devizahiteles ügyvédje, aki először kijelentette, hogy "nem látom azt a jogszabályt, ahol el tudnék bukni", majd elbukott. Léhmann keresetét értelmezni se tudta a bíróság, olyan jogi ellentmondások miatt, mint hogy hogyan lehet egy szerződés egyszerre semmis és hibásan teljesített. Így úgy néz ki, hogy a százezrekre rúgó perköltséget is fizethetik most a felperesek. Az adóhatósággal viszont már vitázni se merünk, holott sok lehetőség lenne még rá.

Ömleni fog a japánok pénze

Külföldről fontos hír volt, hogy a japánok folytatják az őrült pénznyomtatást, jöhet az uniós szintű pénzügyi felügyelet, és megszavazták a ciprusi mentőcsomagot is. Írország közgazdász kutatók szerint jó úton jár a válságból való kilábalással, szomszédjaik, a britek már kevésbé, őket most a Fitch is leminősítette a legjobb adóskategóriából egy rosszabba. A portugálok viszont igazán nagy bajban vannak, szinte menthetetlen helyzetbe került az ország.

Ezektől sem függetlenül komolyan romlott a német üzleti hangulat, ami nekünk sem jó hír, hiszen az exportunk jelentős része odairányul. Kínában pedig a 7,7 százalékos növekedés is csalódás a várt 8 százalékhoz képest. De búsulni nem érdemes, rekord is várható idén, valószínűleg ugyanis minden eddiginél több mákot fognak termeszteni az afganisztáni tálibok.