Pert vesztett a Magyar Telekom

2013.04.22. 11:20

Pert vesztett a Magyar Telekom a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségével (FEOSZ) szemben a sárgacsekk-díj kapcsán indult eljárásban. A Fővárosi törvényszék kimondta, hogy a Magyar Telekom Nyrt. indokolatlanul korlátozta a fogyasztók számlakiegyenlítési lehetőségét, semmi sem magyarázta azt, hogy a számla befizetésének módjai között különbséget tegyen. A szolgáltató ugyanis a Távszámla online alapon működő fizetési rendszer keretében, valamint a csoportos átutalási megbízással és az eseti banki átutalással történő számlafizetéskor nem számított fel külön díjat a fizetésért.

Mint azt korábban megírta az Index a Telekom bruttó 142 forintot számlázott ki a lakossági fogyasztóinak. A csekkdíjat nemcsak azoknak kellett megfizetni, akik sárga csekken fizettek, hanem azoknak is, akik a Magyar Telekom valamelyik értékesítési pontján, a T-Pontokban fizették be az összeget. A FEOSZ már akkor tiltakozott, szerintük az eljárás sérti a fogyasztók érdekeit, ráadásul a díjért cserébe semmilyen valós szolgáltatást nem kapnak. Hasonló díjat vezett be korábban a Telenor és az Invitel is, azonban őket is beperelték. A Vodafone a korábbi cégekkel ellentétben pozitív ösztönzőt vezetett be, 200 forintos kedvezményt nyújtott azoknak, akik elektronikus számlát kérnek.

A Telekom által bevezett díjat tavaly november óta nem szedik be egy törvénymódosítás miatt. A Fővárosi Törvényszék a megállapította, hogy a Magyar Telekom Nyrt. által 2012. május 1. és 2012. november 17-e között alkalmazott vonatkozó általános szerződési feltételek tisztességtelenek, épp ezért azokat a szolgáltatóval szerződő valamennyi fogyasztóra nézve érvénytelennek nyilvánította.

A cég álláspontja szerint gyakorlatának helyességét támasztja alá a média és hírközlési biztossal létrejött megállapodás is. Ennek eredményeképpen a leginkább rászorulók és kizárólag vezetékes szolgáltatást igénybevevő nyugdíjas előfizetők igény esetén 2012. szeptember elsejétől mentesülhettek a tranzakciós díjfizetés alól. A FEOSZ azt szeretné, ha a Telekom elfogadná az ítéletet és visszafizetné a befizetett pénzt. A Telekom fellebbezéssel fog élni a döntés ellen.