Rosszul járt a jenhiteles az árfolyamgáttal

2013.04.24. 07:06

A magyarországi jenhitelesek is megkapták a lehetőséget, hogy belépjenek az árfolyamgátba, számukra azonban az elmúlt hónapokban már a gyakorlatban nem sok előnyt hozott a kedvezmény, a japán jen ára ugyanis az idei év eleje óta szinte folyamatosan 2,5 forint alatt van – írja a Világgazdaság.

A jen az utóbbi hetekben intenzíven gyengül, az elmúlt napokban egy dollár ára megközelítette a 100 jent, amire 2009 áprilisa óta nem volt példa. Nem csoda, hogy kedden már 2,3 forintot sem kértek egy jenért a devizapiacokon, utoljára ilyen olcsón 2011 közepén lehetett hozzájutni a japán valutához.

Csakhogy hiába gyengébb a jen, az árfolyamgátba belépők most is 2,5 forintos árfolyamon kell törlesszék a kölcsönüket egészen addig, amíg a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásuk el nem fogy, jelenleg tehát nagyjából 8-9 százalékkal magasabb a részletük, mint amilyen az árfolyamgát nélkül lehetne, írja a lap.

Nem csoda, hogy az utóbbi hónapokban a jenhitelesek közül kevesen léptek be az árfolyamgátba, februárban a pénzügyi felügyelet adatai szerint csak 94-en kérték ezt, míg januárban még 279-en léptek be a védőernyő alá. Összesen egyébként február végéig csaknem 3200 jenhiteles számára nyitottak gyűjtőszámlát, ők február végéin 74 millió forintot halmoztak fel ezeken a számlákon, ám ez, ha a jen gyenge marad, lassan el is fogy.

Erre a szakértők szerint jó esély van. A jen a japán kormány és a jegybank intézkedései miatt gyengül, ezekről a lépésekről bővebben itt írtunk. Így nem meglepő, hogy a jen gyengesége számos szakértő szerint tartós maradhat. A UBS-nél azt várják, hogy az év végén 110, 2014 végén 120 jen lesz egy dollár.

És Soros György is a jen gyengülését várja: április elején a CNBC-nek nyilatkozva szenzációsnak nevezte a japán monetáris politikát. Mindemellett elismerte, ami Japán tesz, veszélyes lehet. Ha ugyanis a lakosság elveszíti a hitét az állampapírokban, az akár a jen bedőlését is eredményezheti. Soros azt sem tagadta, maga is a valuta esésére fogad, a riporter kérdésére, hogy shortolja-e a jent, azt válaszolta: úgy gondolja, a japán jegybank ég a vágytól, hogy legyenek olyanok, akik így tesznek.