Kedden kiderül, mit tervez Matolcsy

2013.04.29. 12:59

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden sajtótájékoztatót tart a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteiről, derül ki az MNB által az MTI-nek megküldött meghívóból.

A jegybank új vezetése korábban megszüntette a kamatdöntő üléseket követő sajtótájékoztatókat, ám jelezte, hogy stratégiai döntések bejelentésekor tájékoztatót tart. Az MNB a legutóbbi ilyen sajtótájékoztatón, április elején, három intézkedésből álló programot hirdetett a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése érdekében. A jegybank egyrészt - a kereskedelmi bankok útján - a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatná. Másrészt, a kkv-k 250 milliárd forint értékben válthatnák devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre.

A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben az MNB a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére. A jegybank akkor arról tájékoztatott, hogy április végéig folytatják le az egyeztetéseket a pénzintézetekkel. Azóta három fordulóban, nagybankok, kis- és közepes bankok, illetve takarékszövetkezetek vezetőivel egyeztetett a jegybanki vezetés. Ezen kívül a jegybank levélben tájékozódott a pénzintézeteknél arról, hogy miként vennének részt a jegybank gazdaságösztönző csomagjában.