Lemond az NFÜ elnöke

2013.04.29. 11:34

Saját kezdeményezésére - közös megegyezéssel - április 30-i hatállyal lemond tisztségéről Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke, aki 2010 júniusától töltötte be tisztségét - tájékoztatta az NFÜ hétfőn az MTI-vel. A közlemény emlékeztet: Petykó Zoltán már kinevezésekor egyértelműsítette, hogy csak addig vállalja a feladatot, amíg az NFÜ szervezete képessé nem válik a Magyarország rendelkezésére álló fejlesztési források teljes befogadására.

"A mintegy 8200 milliárd forintos összeg közel 100 százalékára már kiírta a pályázatokat az NFÜ és 95 százalékát már le is kötötte, vagyis Petykó Zoltán az eredetileg tervezettnek megfelelően nyújtotta be lemondását. Petykó Zoltán ezután elsősorban az üzleti életben kamatoztatja majd szakértelmét, de a MAVIR felügyelőbizottságának elnökeként és a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatósági tagjaként továbbra is fontos feladatokat lát majd el a kormányzat számára" - olvasható a közleményben.

Ezt csinálja az NFÜ

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség feladata a kormány fejlesztéspolitikai elveinek és céljainak kidolgozása, valamint az, hogy ezek alapján készítse el az ország átfogó fejlesztési tervét, és hangolja össze az ezzel kapcsolatos kormányzati munkát. Az ügynökségen belül létrehozott irányító hatóságok szervezik az operatív programok végrehajtását és ellenőrzik az igénybe vett uniós és hazai költségvetési források felhasználását.

Petykót a 2010-es kormányváltás után nevezték ki az NFÜ élére, korábban a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Nézőpont Intézet jogelődjének (Europtimus Rt.) vezérigazgatója volt 2006-ig, majd 2007 augusztusától 2010. április 30-ig a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép felügyelőbizottságának tagja, 2004-2008 között az elmúlt években állami földbérleti ügyekben ismertté Mezort Zrt. vezetésének tagja volt.

A kinevezése utáni személycserék miatt sokat támadták, még Brüsszel is aggódott az elbocsátások miatt. A régiós politikáért felelős igazgatóhelyettes megnyugtatást várt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől az új vezetők alkalmassága ügyében is.

Mint korábban megírtuk, a jövőben teljesen átalakítja a kormány az uniós pénzek elosztásának és pályáztatásának rendszerét. Az eddig főszerepet játszó, de a 8000 milliárd forintos kerettel csődöt mondott Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a jövőben háttérbe szorul, az irányítást decentralizálják, és az szaktárcákhoz helyezik. A koordinációt a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság végzi majd. Elképzelhető az is, hogy a mostani intézményrendszerrel párhuzamosan a kormány beindítja a pénzosztás új rendszerét is, és egy ideig a két struktúra párhuzamosan fog működni.