Tovább zuhannak a lakásépítések

2013.05.02. 09:46

Idén első negyedévben 1123 új lakás építését regisztráltuk, 54 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 1383 volt, ami 36 százalékos csökkenést jelent 2012 első három hónapjához képest, jelentette a KSH.

Az építési engedélyek számának esése tovább folytatódott 2013 első negyedévében, a kiadott
engedélyek száma az előző év azonos időszakában kiadottnak alig kétharmadát tette ki. Budapest mellett mindössze két megyében (Pest és Győr-Moson-Sopron) adtak ki 200-nál több lakásra építési engedélyt, a többi megyében ez az érték a százat sem érte el. Nógrád megyében öt új lakéást vettek használatba, itt építették a legkvesebb lakást, de Vas megyében is csak nyolcat, Somogyban tizenhármat, egyedül Nékésben építtek többet, mint tavaly.

 

A használatba vett lakások számának csökkenése valamennyi településtípusban megfigyelhető.
Budapesten az év első három hónapjában mindössze 240 új lakást vettek használatba, ami alig több mint fele a megelőző év azonos időszakában épült lakásokénak. Az országos adat ugyanakkor nem éri el a megelőző év azonos időszakának felét sem (1123, illetve 2444).

Továbbra is érvényesül az a tendencia, hogy a vállalkozások által, bérbeadásra és értékesítésre épített lakások száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a természetes személyek saját használatra szánt építkezései. Az első negyedévben mindössze 331 lakást építtettek vállalkozások, ezzel számuk az egy évvel korábbinak kevesebb, mint egyharmadára csökkent.

A magánszemélyek által építtetett lakások száma az előző év hasonló időszakának 57 százaléka.
Mivel a természetes személyek jellemzően nagyobb lakásokat építtetnek, részarányuk növekedése
emelte az új lakások átlagos alapterületét: ez az érték 2013 első negyedévében 112 négyzetméter volt, 15 négyzetméter-rel több, mint egy évvel korábban.

A nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek összesen 460 ezer négyzetméterúj ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági épület építését teszik lehetővé, ami a 2012 első negyedévi adat 83 százaléka. Az ipari és a kereskedelmi épületek engedélyezése ebben az időszakban visszaesett és a növekedés teljes mértékben a mezőgazdasági épületek építésének tudható be, melyek összesített alapterülete a tavalyi első negyedév 85 ezer négyzetméter-ével szemben 2013 első három hónapjában ennek majdnem kétszerese, közel 160 ezer négyzetméter.