Nem pörgött fel az export

2013.05.03. 09:12

2013 második hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitele közel változatlan volt, a behozatalé 0,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, közölte a KSH pénteken.

A kivitel értéke az év első két hónapjában 3812 milliárd forint (13,0 milliárd euró), a behozatalé 3528 milliárd forint (12,1 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 284 milliárd forintot (956 millió eurót) tett ki, 39 milliárd forinttal (144 millió euróval) kevesebbet, mint 2012 azonos időszakában.

2013. január–februárban a kivitel forintban mért árszínvonala 1,5, a behozatalé 2,2 százalékkal csökkent éves összevetésben. A cserearány 0,7 százalékkal javult. A forint a dollárhoz viszonyítva 1,9, míg az euróhoz képest 3,1 százalékkal értékelődött fel.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene – azonos mértékben – 1,2 százalékkal maradt el a 2012. január–februári szinttől. A jelentős súlyt képviselő híradás-technikai hangrögzítő és - lejátszó készülék mindkét irányú forgalma csaknem tizedével volt alacsonyabb az előző évinél, bár februárban mérsékeltebb volt a csökkenés, mint az év első hónapjában. A villamos gép, készülék és műszer, az energiafejlesztő gép és berendezés, valamint az általános rendeltetésű ipari gép kivitelének volumene nem változott számottevően, ugyanakkor a közúti jármű exportja és az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés mindkét irányú forgalma dinamikusan bővült. A metrószerelvények beérkezésének köszönhetően az egyéb szállítóeszköz importja jelentősen nőtt.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 4,7, illetve 5,0 százalékkal haladta meg 2012 azonos időszakának szintjét. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene átlagon felül növeke- dett, ugyanakkor behozatala továbbra sem érte el a bázisszintet. A szerves vegyi termék exportja, továbbá a műanyag alapanyag forgalma – jelentős részben az új vegyipari beruházások miatt – nagymértékben bővült. Kétszámjegyű növekedés jellemezte a vas és acél importját, illetve a színesfém exportját.

Az energiahordozók behozatalának volumene – a forintárak 4,3 százalékos csökkenése mellett – mintegy tizedével haladta meg az előző év első két hónapjának szintjét. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene január–februárban hatodával emelkedett, bár februárban már csökkenést mértünk. A természetes és mes- terséges gáz behozatalának volumene közel megegyezett az előző év azonos időszaki szinttel.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,4, az importé 4,1 százalékkal csökkent az előző év első két hónapjához képest. Az árufőcsoport kivitelében a legnagyobb súlyú gabona és gabona- készítmény kivitele közel harmadával esett vissza. Ezt a csökkenést a hús és húskészítmény, a tejtermék és tojás, az állati takarmány, illetve az ital exportjának dinamikus növekedése sem tudta ellensúlyozni. A behozatalban a legnagyobb csökkenést a cukor, cukorkészítmény és méz, valamint az állati takarmány árucsoportokban regisztráltuk.

2013 első két hónapjában az export 77, az import 68 százalékát bonyolítottuk le az EU tagállamaival, amely relációban: a kivitel és a behozatal volumene 0,8, illetve 0,3 százalékkal volt több, mint az előző év azonos idő- szakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 23 milliárd forinttal, 523 milliárd forintra javult.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 1,3 százalékkal csökkent, az importé 6,1 százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez képest. Az export alakulásában a híradás-technikai eszközök, az importéban az energiahordozók forgalma játszott jelentős szerepet. A külkereskedelmi mér- leg hiánya 240 milliárd forint volt, 62 milliárd forinttal több, mint 2012. január–februárban.