Szívesen adnának hitelt, de nincs kinek

2013.05.03. 07:45

A gazdaság élénkítését is szem előtt tartó jegybanki politika kialakítása kezd kirajzolódni Magyarországon Csányi Sándor szerint. Az OTP vezére a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, bár az alacsony jegybanki kamatszint általában negatívan befolyásolja a bankok jövedelmezőségét, ezt ellensúlyozhatja a gazdasági növekedés és a nagyobb hitelkereslet.

A hitelezéssel kapcsolatban inkább keresleti problémákat lát a bankvezér, véleménye szerint az OTP-nél sem likviditási, sem tőke szempontjából nincs akadálya annak, hogy növeljék a hitelek mennyiségét, csupán a hitelt felvenni szándékozó ügyfelek száma és a hitelképességük szabhat gátat az OTP hitelezési aktivitásának.

Azt gondolom, hogy az ország nemcsak egy konzervatív monetáris politikával juthat előre, ami a forint értékállóságát jelenti, hanem ugyanúgy nagyon fontos az ország szempontjából, hogy a reálgazdaság is növekedjen" - mondta.

A növekedési hitelprogram során az OTP-n keresztül juttatott forrást meg kívánják duplázni, legalább 350 milliárd forintnyi forint folyószámlahitel kibocsátására tesznek ajánlatot, valamint bevezetik a vállalati faktoring üzletágat, ahol 200 milliárd forintot szeretnének kihelyezni.