Feldmájer: A zsidóságnak ragyogó jövője van Magyarországon

2013.05.05. 20:11

Zsidók és nem zsidók csak összefogva érhetik el, hogy soha ne térhessen vissza a zsidóellenesség sötét korszaka, mondta Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke vasárnap a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűlésének megnyitóján.

A világ zsidó közösségeinek több száz képviselője előtt mondott beszédében a Mazsihisz elnöke kiemelte, hogy a magyar kormány szilárdan kiáll a zsidók vallási jogainak sérthetetlensége mellett, és "mindig támogatja Izrael állam biztonságos létét". Hangsúlyozta, hogy Magyarországon rendkívül sokat tesznek a holokauszt emlékének megőrzéséért, és törekednek arra, hogy a holokauszt története az iskolai oktatás szerves részévé váljon. Emlékeztetett arra, hogy Izrael után talán elsőként a világon a budapesti parlamentben iktatták törvénybe a holokauszt áldozatainak nemzeti emléknapját. Feldmájer Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi zsidó társadalmat ismét fenyegetik "a középkorból és a holokauszt idejéből itt maradt ordas eszmék és tettek".

"Önök egy olyan országba érkeztek, ahol (...) idős főrabbit támadnak meg az utcán, ahol a fasisztákat éltetik, ahol a bíróság a gyilkosokat állítja példaképül az ifjúság elé, lelkes antiszemitákról neveznek el tereket és utcákat, a magyar nácik udvari költőinek műveit a nemzeti alaptanterv részévé tették" - mondta a Mazsihisz elnöke. Úgy vélte, hogy a zsidóság a magyar társadalom többségének támogatásával háboríthatatlanul élhetne, "ha a hangos gyűlölködők üvöltése nem nyomná el a józan, barátságos többség hangját". Hozzátette: biztos abban, hogy a zsidóságnak nemcsak ragyogó múltja és jelene, hanem ragyogó jövője is van Magyarországon. Feldmájer Péter megköszönte a háromnapos közgyűlésre érkezett résztvevőknek, hogy eljöttek Budapestre, és kifejezik szolidaritásukat a magyar zsidósággal.

A WJC közgyűlését megnyitó vacsorán részt vett több kormánytag, köztük Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Martonyi János külügyminiszter, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Jelen volt mások mellett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, valamint Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök is. A vacsora előtt Orbán Viktor kormányfő és a kabinet több tagja szűk körű megbeszélést folytatott Ronald S. Lauderrel, a WJC elnökével. A WJC az MTI érdeklődésére korábban közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. A WJC véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó emberek körében.