Mégsem lesz zűr a pénztárgépek chipjeivel

2013.05.06. 16:55 Módosítva: 2013.05.06. 16:56

A pénztárgéprendeletből és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatásából az következik, hogy a pénztárgépek online bekötésére egyetlen magyar mobilszolgáltató sem felel meg - írtuk szombaton a Népszabadságra hivatkozva. A korábbi sajtóhír szerint a jogszabály értelmében a pénztárgépek új adóügyi ellenőrző egységeiben (AEE) nem lehetnek hagyományos SIM kártyák. Ezek SIM chipeket tartalmaznak majd, vagyis nem lesznek cserélhetők. Így mindenki, aki pénztárgépet üzemeltet, az első szerződéssel egyben röghöz is köti magát, szolgáltatót váltani ugyanis csak az AEE igen drága cseréjével lehetséges.

Az egységek cseréje tényleg drága lesz, de mobilpiaci információink szerint valójában nem is lesz szükség a cserékre, ugyanis minden pénztárgépbe telepített SIM-chip képes lesz kommunikálni az összes magyar mobilszolgáltató rendszerével.

Állandó kapcsolat

A pénztárgépek esetében fontos, hogy folyamatos hozzáférést biztosítsanak az adóhivatalnak, azaz megszakítás nélkül működjön az internetelérés. Ehhez az eszközökbe olyan SIM-kártyát érdemes beépíteni, amelyek nem egyetlen adott mobilszolgáltatóhoz kapcsolódnak, hanem bármelyik hálózaton tudnak működni. Így ha ideiglenesen leáll az egyik hálózat - amire volt már példa az elmúlt években -, akkor a pénztárgép át tud csatlakozni valamelyik másik szolgáltató hálózatára.

Technikai szempontból tehát roamingolnak majd a pénztárgépek, de üzleti szempontból nem. A SIM chipeket a pénztárgépekbe telepítő cég mindegyik szolgáltatóval megállapodást tud kötni, és kedvező "nagykereskedelmi" árat fizet nekik a felhasznált adatforgalom alapján. Úgy tudjuk, hogy a magyar mobilszolgáltatóknak is van ilyen ajánlatuk, amely lehetővé teszi a belföldi hálózatokon való barangolást, és más, erre specializálódott független cégek is kínálnak ilyen SIM-kártyákat.

Elterjedt megoldás

Bár ez a megoldás csak vállalati előfizetők számára elérhető, végfelhasználók is találkozhatnak vele. Jó példa erre az Amazon.com által gyártott Kindle 3G, amellyel a világ szinte bármely országában ingyen csatlakozni tudunk az internetre. Az Amazon.com sem roamingtarifát fizet, hanem kedvezményes árat. A felhasználónak nem is kell törődnie ezzel, mert az internetelérés költségét az Amazon beépítette a termék bolti árába.

A hálózatokon roamingoló eszközök a logisztikában is elterjedtek, és az erre specializálódott cégektől akár olyan SIM-kártyát is vehetünk, amelyek 160 ország 400 hálózatán tudnak mobilnetes kapcsolatot létesíteni.