Már a Balaton is nagy luxus

2013.05.06. 07:35 Módosítva: 2013.05.06. 07:36
Előzmény (1)

A hosszú és kemény tél után egyelőre a jó idő is kevés vendéget csábít a Balatonra − egy Napi Gazdaságnak nyilatkozó szállodaigazgató szerint még csak költséget lehet csinálni.

A fonyódi kikötő büfésorának üzlettulajdonosai azt mondják, emberemlékezet óta nem volt ilyen kevés bevételük május elejéig, írja a lap. A foglaltsági adatok is azt jelzik, siralmas lehet az idei balatoni előszezon, jóllehet az árak még a négycsillagos wellness-szállodákban is csökkennek.

A gyenge forint segíthet

A kerékpáros turisták kivételével alig van hazai vendég, egyre kevesebb a vállalati rendezvény, a konferencia. Önmagáért beszél, hogy tavasszal minden eddiginél több, a téli szezon után külföldről hazatérő vendéglátó-ipari szakember kötött ki a térség munkaügyi központjaiban.

Nem túl biztató, hogy a spórolásra kényszerülő önkormányzatok zöme a tavalyinál jóval kevesebb programot tud majd támogatni, mint ahogy az sem, hogy a Balatoni Hajózási (BH) Zrt. a működési költségek emelkedése miatt a korábbi éveknél nagyobb, átlag mintegy 8 százalékos áremelésre kényszerült.

A szakemberek szerint csupán abban lehet reménykedni, hogy a gyenge forint a tavalyinál több külföldit inspirál magyarországi utazásra.

Örülni kell, ha van egy vendég

Az előszezonban sokat kell tenni annak érdekében, hogy a 70 százalékos kihasználtságot elérjék − mondta el lapunknak Sternóczky Balázs, a siófoki Hotel Azúr értékesítési és marketingigazgatója −, a belföldi vendégek száma jó esetben stagnál és náluk is mind kevesebb a rendezvény.

Idén ráadásul nem lesz annyi hosszú hétvége, mint tavaly, pedig a forgalom már nem csupán az elő-, hanem a főszezonban is ezekre koncentrálódik. Jó jel viszont, hogy a főszezonra már most a tavalyinál 20 százalékkal több külföldi, elsősorban osztrák és német foglalt szállást − tette hozzá Sternóczky.

A tavalyinál sokkal rosszabb előszezonról számolt be Tengerdiné Bausz Erika a négycsillagos balatonmáriafürdői Viktor Bor- és Vendégház tulajdonosa: az első idei hosszú hétvégét − a húsvétot − tönkretette az időjárás, de a múlt heti kánikula se hozott változást. Tavaly ilyenkor már több teltházas napjuk volt, az idén viszont az is nagy szó, ha egyáltalán van vendég.