Az olcsó szörpök országa lettünk

2013.05.07. 12:35
A vízzel hígítható sűrítmények fogyasztása a gyümölcslevekkel, szénsavas üdítőkkel és jeges teákkal összevetésben növekedni tudott 2012-ben. Tavaly minden második háztartás kosarába került szörp, közöttük átlagon felüli arányban megtalálhatók a legalább háromfős, a gyermekes, az idősebb, illetve az átlag feletti jövedelemmel rendelkező háztartások.

Az alkoholmentes hideg üdítőitalok piacának tavalyi nyertese az ásványvíz mellett az olcsó szörp volt. A szénsavas üdítőitalokkal, jeges teákkal és gyümölcslevekkel szemben ez volt az egyetlen olyan kategória, mely több vásárlót vonzott 2012-ben mint egy évvel korábban, derül ki a GfK Hungária háztartások otthoni fogyasztását monitorozó Háztartáspaneljének adataiból.

Szörp lett a sláger

A tavalyi év egyik nyertese az alkoholmentes italok kategóriájában a szörp - főként kiadósságának és kedvező árának köszönhetően. A vízzel hígítható sűrítmények fogyasztása a gyümölcslevekkel, szénsavas üdítőkkel és jeges teákkal összevetésben növekedni tudott 2012-ben, hiszen 2011-hez képest mintegy 4 százalékkal több háztartás vásárolta és a korábbiaknál nagyobb mennyiségben is a kategóriát. Az elmúlt évben minden második háztartás kosarába került szörp, közöttük átlagon felüli arányban megtalálhatók a legalább háromfős, a gyermekes, az idősebb, illetve az átlag feletti jövedelemmel rendelkező háztartások.

A háztartások számának megoszlása a teljes üdítőital és a szörppiacon, 2012 (forrás: GfK)

Háztartás
 
 Teljes üdítőital piac %  Szörppiac %
 1 fős  28,4  20,3
 2 fős  29,8  25,8
 3-4 fős  33,8  42,0
 5 fős és nagyobb  8,0  11,9

Szörpöt egy évben átlagosan hét alkalommal, azaz közel kéthavonta vesz egy család - egyre nagyobb arányban valamely hipermarketből. A legnagyobb kereskedelmi formátum főként a szupermarketektől és a diszkontoktól hódított el szörpkedvelő vásárlókat. A beszerzett mennyiség alkalmanként átlagosan 1,7 liternyi és egy évben átlagosan 12 liter szörp kerül egy-egy vásárló háztartás kosarába. A megvásárolt mennyiség egyharmada sajátmárkás termék, amely arány a 2011. évben mértnél némiképp kevesebb.

Kevesebb gyümölcslé

Veszített ugyanakkor forgalmából a gyümölcslé kategória úgy értékben, mind mennyiségben; azaz kevesebben vásároltak ritkábban és egyszerre kevesebbet. A gyümölcslevek vásárlói bázisa tavaly mintegy 3 százalékkal zsugorodott: tízből nyolc háztartás tartott ki a rostos üdítőital mellett.

Gyümölcslevet átlagosan havonta egyszer vásárolnak a háztartások, viszont a vásárlási alkalmak száma több mint egytizedével megcsappant. A gyümölcslevek elsődleges beszerzési helyét a diszkontok adják, itt fogy a teljes mennyiség közel egyharmada. A hipermarketek picit tudták növelni részesedésüket a mennyiségi forgalomból elsősorban a hazai láncok hátrányára. A diszkontok vezető szerepe ellenére, a sajátmárkás termékek aránya ebben a kategóriában enyhén (kb. 5 százalékkal) visszaesett, bár a többi alkoholmentes üdítőital kategóriához képest még így is magas arányt, 42 százalékot ér el.

Üdítő és sör

A szénsavas üdítőitalok fogyasztása tavaly közel egytizedével szűkült 2011-hez képest, bár a vásárló háztartások aránya gyakorlatilag változatlanul tízből nyolc. A piac csökkenésének hátterében elsősorban a vásárlási gyakoriság visszaesése áll: évi mintegy 19 alkalom helyett tavaly 17 alkalommal került egy átlagos vásárló háztartás kosarába szénsavas üdítő. Ugyanakkor itt érdemes megemlíteni a tényt, miszerint a szénsavas üdítőitalok immár új versenytársaként tarthatók számon az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ízesített sörök. A vásárlói hatókör bővülése 2012-ben ugyan a korábbinál némiképp kisebb lendülettel folytatódott, viszont a radler-vásárlók fogyasztása egyre intenzívebbé vált: egy évben átlagosan 12 alkalommal és alkalmanként közel 2 liter radler került a háztartások kosarába.

Az értékesített mennyiségből legnagyobb arányban a hazai láncok (2012-ben 25,3 százalékkal) és a hipermarketek (24,5 százalék) részesednek. Enyhén nőtt a diszkontok részaránya a kategóriából. Az egyébként sem túlzottan jelentős piaci részaránnyal rendelkező kereskedelmi márkák súlya ebben a kategóriában is csökkent a 2011. évi 29 százalékról 2012-ben 26 százalékra.

Tartja magát a jeges tea

A jeges teáknak sikerült mennyiségi forgalmukat megőrizni és értékben növekedést elérni. Ez köszönhető annak, hogy vásárlói bázisuk gyakorlatilag állandó maradt és a tavalyi évben is változatlanul mintegy 8 alkalommal vásárolt egy-egy háztartás jeges teát. A vásárlók jeges teát is elsősorban valamely diszkont polcáról viszik haza – e csatorna adja a teljes megvásárolt mennyiség közel egyharmadát. A hipermarketek részesedése mérséklődött csakúgy mint a hazai láncoké és a független kisboltoké. A gyártói márkák aránya a jeges teák piacán 64 százalék szemben a kereskedelmi márkák 36 százalékával, amely a tavalyi évben visszaesett a 2011. évi 41 százalékról.

Kereskedelmi csatornák részesedése a jeges teák mennyiségi forgalmából (forrás: GfK)

 
 
 2012   2011 
 hipermarket  27,4  29,9
 szupermarket  22,6  22,0
 diszkont  31,3  25,4
 hazai lánc  9,4  13,8
 független kisbolt  3,1  6,7
 egyéb  6,3  2,3