Drágább lett házat bérelni

2013.05.07. 11:40
Továbbra is egyre kevesebb új lakás épül, így nem meglepő, hogy az összes eladáson belül csökken az új lakások részaránya. Az első három hónapja a 2011-es év forgalmát idézi, a piacon továbbra is demográfiai változások generálják a tranzakciók nagy részét, derül ki az Otthon Centrum legfrissebb, átfogó lakáspiaci elemzéséből, a Lakáspiaci Monitorból.

Az idei év első negyedévében tapasztalt forgalom leginkább a 2011-es év első negyedéves adatokkal mérhető össze, mivel 2012-ben a végtörlesztés lezárása nagyszámú előrehozott vásárlást generált a piacon, 2013 összevetése a tavalyi év azonos időszakával nem adna reális képet.

Idén az első három hónapban ugyanannyi adásvételi tranzakciót regisztráltak, mint a két évvel ezelőtti hasonló időszakban. Az első három hónap adataiból még nehéz következtetéseket levonni, de az elmúlt évek tendenciájából kiindulva 2013-ban is 90 000 körüli adásvételi számokat vár az Otthon Centrum.

„Bár 2012-ben az egész évet tekintve nem változtak jelentősen az értékesítéshez szükséges idők 2011-hez viszonyítva, az idei első negyedév adatait 2012 azonos időszakával összevetve minden szegmensben további növekedés látható az értékesítési időkben” – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. A használt téglalakások értékesítéséhez átlagosan 5 hónapra, a panellakás eladásához 3,5 hónapra, a családi házak esetében átlagosan 7 hónapra volt szükség 2013 első negyedévében.

Az idei év első negyedévében a tégla- és a panellakások bérleti díja minimálisan – 3-5 százalék között - növekedett az előző év azonos időszakához képest. Jelentősebb, kb. 8 százalékos növekedést csak a családi házak átlagos bérleti díjainál láthatunk. A jelenleg bérbeadási céllal vásárolt ingatlanok esetében egy 10 éves befektetési időszakon 8 és 9 százalék közötti hozamokat lehet elérni.

2013 első negyedévében a budapesti belterületi építési telkek átlagos négyzetméter ára 30000 Ft körül alakult. Az agglomerációban az átlagos négyzetméter ár harmada volt a fővárosi átlagnak. Budapesten a 12-13 milliós, 500-600 négyzetméteres, Pest megyében a 9-11 milliós, 700-800 négyzetméteres telkekre, az ország keleti és nyugati felében pedig egyaránt 2 és 8 millió forint közötti telkekre koncentrálódik a kereslet. A nyugati országrészben a keresők ötöde az ennél értékesebb telkek iránt érdeklődött.