Nem kell az IMF

2013.05.08. 16:09

Európának idővel be kell fejeznie az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és saját intézményeire támaszkodva kell majd megoldania a válságok kezelését - jelentette ki az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának és igazgatótanácsának tagja, Jörg Asmussen.

Jörg Asmussen a Ciprus ügyében az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtti meghallgatáson egy kérdésre adott válaszában annak a véleményének adott hangot, hogy fel kellene számolni az öt euróövezeti mentőcsomagot felügyelő "trojkát", az EU, az EKB és az IMF szakembereiből felállított szakértői csapatot. Véleménye szerint a kríziskezelés központjába az Európai Bizottságot kellene emelni, mivel a trojka-megoldás erős ellenérzéseket kelt a mentőcsomag fejében megszorításokat bevezető országok lakossága körében.

A trojkát számos esetben érte már az a vád, hogy minden áttekinthető demokratikus eljárás mellőzésével kényszerít kormányokat népszerűtlen intézkedések meghozatalára. A trojka tagjait delegáló három intézmény az ilyen jellegű vádakat minden esetben vehemensen elutasította.

Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős uniós biztos, aki szintén reszt vett a Ciprus ügyében folytatott bizottsági meghallgatáson, egyetértését fejezte ki Jörg Asmussen felvetésével. Mindketten hangsúlyozták, hogy a válságkezelési erőfeszítések európai keretek közé helyezése az Európai Parlament közvetítésével biztosítaná a demokratikus számonkérhetőséget.