Magasabb kamattámogatás a Széchenyi Kártya fejlesztési hiteleihez

2013.05.10. 11:35

A kormány a korábbi 2 százalékról 5 százalékra emelte május 1-jétől a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel konstrukciókhoz biztosított kamattámogatást az adott ügylet futamidejének első három esztendejére - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a KAVOSZ Zrt. pénteken.

A közös közlemény szerint a három konstrukcióhoz továbbra is kapcsolódik a hitelekhez nyújtott készfizető kezességvállalás díjának 50 százalékáig terjedő állami támogatás.

Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója a elmondta, hogy a 11 folyósító bankkal való elszámolás során az állami kamattámogatás az ügyfelet illeti meg, számításuk szerint a mostani állami támogatással az ügyfél 5 százalék alatti, mintegy 4,8 százalékos éves kamattal veheti fel a Széchenyi Kártyaprogram érintett hiteleit.

A vezérigazgató példaként említette, hogy egy tíz évre szóló két éves türelmi idővel nyújtott 50 millió forint Széchenyi Beruházási Hitelnél évi 1,5 millió forint kamatot lehet megtakarítani a korábbi konstrukcióhoz képest.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a közleményben hangsúlyozta, hogy a konstrukciók a kis- és középvállalkozások pályázati esélyeinek növelését és az uniós társfinanszírozással létrejövő beruházások mielőbbi sikeres megvalósítását célozzák.

A 2002-ben indult program keretében eddig közel 185 ezer hitelügylet jött létre, a kihelyezett hitelösszeg közelíti az 1200 milliárd forintot.