Óvoda mellé is jöhet dohánybolt

2013.05.14. 11:18 Módosítva: 2013.05.14. 12:58
Egyre több helyen jelenik a felirat: „itt nemzeti dohánybolt nyílik”. Így sok esetben már házszámra lebontva is lehet tudni, hogy hol lehet majd sok egyéb mellett cigarettát is kapni. A Google-nek és az Index folyamatosan bővülő térképének hála, most ön is megnézheti, hol nyílik óvoda mellé, fitnessteremben vagy temetkezési vállalkozó helyére nemzeti trafik.

A kormány a fiatalkorúak védelme, illetve a családi vállalkozások, munkanélküliek, gyedről visszatérő édesanyák és nagycsaládosok hosszú távra megélhetése érdekében monopóliummá tette, majd megpályáztatta a dohánykereskedelmet. A pályázat után azonnal kiderült, hogy döntő többségben inkább a kormányhoz, helyi politikához közeli családok és vállalkozások nyertek egyszerre akár több koncessziót is.

Hol lehet majd cigit venni?

A pályázati anyag nyilvánosságra kerülésével ugyanakkor nem lehetett tudni, hogy a koncessziókat elnyerők pontosan hol nyitják majd meg a boltjaikat, tehát, hogy júliustól hol lehet majd cigarettát venni.

Eddig csak településenként lehetett annyit tudni, hogy hány koncessziót osztottak ki, most viszont szerte az országban elkezdtek a megjelenni olyan feliratok egyes kirakatokban, hogy pontosan ott fog nemzeti dohánybolt nyitni. Országos lista egyelőre nincs még ezekről, de az olvasói levelek alapján elkezdtük megcsinálni az utcára lebontott trafiktérképet.

Ez közel sem teljes, nem is lehet az, hiszen 1417 településen eredménytelen volt a pályázat, és még mindig nem tudni, hogy ezeken helyeken mikorra várható a megismételt pályázat. (Trafik nyílik a közelében? Fotózza le és küldje el a tema@mail.index.hu címre, hogy felkerüljön a térképünkre!)

 
 


View Nemzeti dohányboltok in a larger map

Olvasóink listáján sok érdekesség van: például Budapesten a Mester utca elején, két most működő dohánybolt közé fog beékelődni a nevető harmadik. A Pozsonyi utca közepe felé a posta helyett lesz dohány, alkohol, sorsjegy, újság, energiaital és fagyiárusítás, de a sasadi úti buszmegállóban lévő Profiból átalakult CBA is tovább alakul dohánybolttá.

Fóton a kiskorúak védelmét kevésbé a hangsúlyozva a Boglárka óvoda mellet lehet majd környéken cigarettához jutni, Siófokon a Széchenyi utcában egy temetkezési vállalkozó helyett nyílik majd nemzeti trafik. Érden a Rimányáki úton pedig a régi, „egyet az ultizóknak, egyet betlizőknek” elv alapján egy fitnessteremben lehet majd cigit kapni.

Országos térkép is van

A trafiktérkép.com ugyan nem tartalmaz utcaneveket és házszámokat, de városokra bontva listázza, hogy hol, hány koncessziót nyertek el a helyi és a környékbeli vállalkozók.

 
 

Családok, barátok kezében

A hivatalos pályázati szándékkal ellentétben több helyen egész városokat egy család, vagy strómanokon keresztül egy vállalkozói kör fed majd le, hiszen a megengedett maximális öt koncesszió helyett ennek akár a többszörösét is elvihették a legnagyobb nyertesek.

Ez azért fontos, mert ahogy ezt korábban bemutattuk, százmilliós nagyságrendű üzlet lesz egy közepesebb trafikláncot tulajdonolni, miután kiszorítottak 35 ezernél is több magyar kézben lévő dohányárusító helyet. Jó tudni, hogy több helyen már az eredményhirdetés előtt megkeresték a régi trafikosokat, boltosokat, hogy adják át az üzletüket, mert az adott körzetben már le vannak osztva a lapok.

Navracsics: Élni kell a büntetőjog adta lehetőségekkel

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hír tévében azt mondta: nem híve annak, hogy valaki a rokonait üzletrészhez juttatja vagy visszaél a pozíciójával. Ilyen esetekben, ha korrupció, hivatallal visszaélés történt, szerinte élni kell kell a büntetőjog adta lehetőségekkel.