no

Vegyen balatoni kempinget!

2013.05.24. 07:25

Tízenhét balatoni kempinget kínál eladásra a Vectigalis Zrt. Az egykori SCD-birodalomhoz tartozó vízparti sátorozóhelyeket a felszámolónak év végéig kellene értékesítenie, de úgy tűnik, erre csekély esély kínálkozik, írta a Napi Gazdaság.

Az egykor az SCD ingatlanfejlesztő vállalkozáshoz tartozó sátorozóhelyeket összesen 20 milliárd forintot meghaladó banki jelzálog terheli − értékük a legutóbbi vagyonértékelés szerint szintén ilyen nagyságrendű.

A kempingeket a felszámoló hirdetménye szerint a becsült ár legalább 70 százalékáért lehet megvenni − de kétséges, hogy az egyébként értékes területekre ilyen áron lesz-e vevő. A felkínált területek közül a legértékesebb az a balatonfüredi, 24 hektáros vízparti kemping, amelyhez kikötő és móló is tartozik − és amelyet 6 milliárd forintért hirdettek meg. A város − nem ilyen magas áron − szívesen tulajdonba venné a területet − erősítette meg a Napi Gazdaság kérdésére Bóka István polgármester, aki szerint a kemping működtetésére és fejlesztésére külső befektető bevonása nélkül is képes Balatonfüred városa.

A kérdés csupán az, hogy a finanszírozó és jelzálogjoggal rendelkező bankok (MKB Bank Zrt., CIB Bank Zrt., Raiffeisen Bank Zrt. és a Hypo Alpen-Adria Leasing Zrt.) hozzájárulnak-e a mérsékeltebb áron való értékesítéshez. Korábban felvetődött az az ötlet is, hogy az állam vagy egy állami tulajdonban levő cég vásárolná meg vagy venné át a balatoni kempingeket, ennek azonban jelenleg nincs realitása.

Eladósorba kerülhet további négy értékes balatoni kemping is, ezek az SCD korábbi ír befektetőtársának kezelésében vannak. A badacsonyi, zamárdi, siófok-sóstói és keszthelyi kempingekre szintén magyarországi bankoknak van jelzálogjoga, a Napi Gazdaság értesülései szerint az írek sem tudják vagy akarják ezek működtetését tovább finanszírozni. Ennek ellenére egyelőre úgy néz ki, hogy az idei balatoni szezonban még nem lesz új gazdája a kempingeknek.