A rendőrség ellenőrzi majd az údíjat

2013.05.29. 15:45

A megtett úttal arányos díj fizetését a rendőrség ellenőrzi. Amennyiben a rendszer kiépítése meghaladja a költségvetésben tervezett összeget, átcsoportosítással, vagy az idei büdzsé módosításával oldható meg a finanszírozás - jelent meg az erről szóló kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben.

A kormány korábbi határozata szerint az e-útdíj rendszer teljes infrastruktúrája a magyar állam tulajdonába kerül, a tulajdonosi jogokat az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. gyakorolja. A mostani határozat szerint, a díjelellenőrzéshez szükséges eszközöket az ÁAK továbbadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, amely azt az Országos Rendőr-főkapitányság vagyonkezelésébe adja.

A határozatban a kormány megismétli azt, hogy az e-útdíj rendszert az idei költségvetésben szereplő 42 milliárd forintból kell kiépíteni. Amennyiben a működtetés, illetve a díjellenőrzés költsége nem férne bele a keretbe, akkor a költségvetés módosításával, illetve előirányzat átcsoportosítással kell megteremteni annak forrásait.

A parlament hétfőn fogadta el a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt. Az e-útdíjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július elseje után, az útdíj 130 forint is lehet kilométerenként. Dacára a rövid határidőnek, még mindig nem teljesen világos, hogy hogyan fogják ezt majd fizetni a teherautók. Könnyen lehet, hogy végül a vizitdíj automatához hasonló gépen kell majd jszakaszjegyet venniük a benzinkutakon.