OECD: Nagyobb lesz a magyar növekedés

2013.05.29. 13:27

Javította Magyarország idei és jövő évi gazdasági teljesítményére vonatkozó előrejelzését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán.

Gazdasági kitekintésében a szervezet az idén 0,5 százalékos növekedésre számít az eddig várt 0,1 százalékos zsugorodás helyett, míg a jövő évre vonatkozó gazdaságnövekedési becslését 1,2 százalékról 1,3 százalékra növelte Magyarország esetében. Az OECD arra figyelmeztetett, hogy további jegybanki kamatcsökkentés a forint árfolyamgyengülésének a kockázatával járhat. Ugyanígy veszélyként értékelte a szervezet a jegybanki hitelprogramot, amelynek keretében az MNB nulla százalékos kamattal folyósít pénzforrást a pénzintézeteknek, hogy élénkítse a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott hitelezést.

Az OECD az eddigieknél nagyobb idei gazdasági zsugorodást vár az euróövezetben. Előrejelzését 0,6 százalékos gazdasági visszaesésre változtatta a hat hónappal korábban várt 0,1 százalék csökkenésről. A szervezet az euróövezet jövő évi gazdasági teljesítményére vonatkozó becslését 1,3 százalék növekedésről 1,1 százalékra rontotta.

Az OECD Németország esetében az idén 0,4 százalékos gazdaságnövekedéssel számolt a hat hónappal korábban várt 0,6 százalék helyett, jövőre pedig 1,9 százalékkal nőhet a GDP, ami megegyezik a novemberi becsléssel. Az OECD várakozása szerint az amerikai gazdaság jobban teljesít az idén is az euróövezetnél. Az amerikai hazai össztermék (GDP) bővülését 1,9 százalékra várja idén az eddig becsül 2 százalék helyett, a jövő évi becslésen nem változtatott, 2,8 százalék maradt. Az OECD idei globális gazdaságnövekedési előrejelzését 3,4 százalékról 3,1 százalékra rontotta, a jövő évit 4,2 százalékról 4 százalékra fogta vissza.