Hónapokat buknak a régi árfolyamgátasok

2013.05.30. 07:29
Egy valószínűleg hibás törvénymódosítás miatt akár 11 hónappal is rövidebb lehet a futamideje azoknak az árfolyamgát-szerződéseknek, amiket az elmúlt egy évben kötöttek.

A pénzügyi törvényeknél ismét hiba csúszott a módosításba: miután a bejelentkezés határidejét végtelenítő Rogán-javaslat megfeledkezett arról, hogy az árfolyamgát-védelem végső időpontját az eredeti törvény 2017. június 30-ig biztosította, ezt - szinte példátlan módon - egy szocialista törvénymódosítási javaslat elfogadásával lehetett orvosolni. Ugyanakkor a kapkodó, kétsoros törvénymódosításoknak köszönhetően a jogalkotók nem rendezték azon ügyfelek esetét, akik 2012 júniusától napjainkig kötöttek árfolyamgát-szerződést - írja a Napi Gazdaság.

Ők ugyanis szerződésük aláírásakor már eleve nem számolhattak 60 hónapos árfolyamgáttal, hiszen a 2017. júniusi időpont közelebb volt, mint a törvény által az árfolyamvédelemre biztosított maximum 5 éves futamidő - az idén májusban szerződők a 2017-es záró időpont miatt csak 49 hónapig élvezhetik az eredeti szabályok szerint a konstrukció nyújtotta előnyöket.

Az az ügyfél ugyanakkor, aki a jövő héten - immár a törvénymódosítás kihirdetése után - szerződik, már 60 hónapig, azaz 2018 júniusáig maradhat az árfolyamgátrendszerben. Ez természetesen erőteljesen diszkriminatív, ráadásul a kormányzati tervekkel sincs összhangban, hiszen a korábban jelentkezők már megfogadták a kabinet biztatását, s gyorsan bejelentkeztek a számukra ajánlott védőernyő alá - most mégis rosszabbul járnak, mint a kivárók. A hiba ugyanakkor technikai jellegű - könnyen orvosolható úgy, hogy az érintett paragrafust (1. § (2) b pont) kiegészítik azzal, hogy a vonatkozó rendelkezés a már megkötött szerződésekre is vonatkozik.