Ágnes
-13 °C
0 °C

Jönnek a nemzeti italboltok?

2013.05.30. 11:34 Módosítva: 2013-05-30 11:35:34
A Magyar Narancs legfrissebb számában a szeszkereskedelem nemzeti hálózatba terelését célzó szakértői feljegyzést ismertet, amely a gazdasági tárca számára készült.

A hazai szeszkereskedelem és -gyártás lehet a gazdaságpolitika következő kitüntetett célterülete –derül ki a Magyar Narancs május 30-i lapszámából. A lap birtokába került, a gazdasági tárca számára készült szakértői feljegyzés szerint "a kiskereskedelem és a vendéglátás (kitüntetetten az italmérések) számára az állam által engedélyezett csatornákon keresztül juthatnának el a termékek".

A lap szerint a kormányzat most azt fontolgatja, hogy hogyan lehetne állami keretek közé terelni az alkolholkereskedelmet úgy, hogy a fogyasztás visszaesése ne okozzon jelentősebb jövedék adó- és áfabevétel kiesést. A tanulmány szintén felveti, hogy egy nagyon szigorú - skandináv vagy ausztrál - típusú, erősen monopolizált szabályozás azért sem lenne jó, mert sok kisbolt bezárásához és tömeges elbocsátásokhoz vezetne.

A Narancs a hazai szesziparról a NAV adataira hivatkozva azt írja: az áru terítését 40-50 nagykereskedő, illetve a gyártók végzik, tőlük vásárol a mintegy harmincezer kiskereskedő és 75-80 ezer vendéglátóhely, köztük főként kocsmák.

A nemzeti italbolt-koncepció a trafikkoncessziós-pályázathoz hasonlóan az italkereskedelmet venné célba, az adóhatóság adatai alapján meg lehetne állapítani egy nemzeti alkoholkvótát, amire a piaci szereplőknek pályázniuk kellene - írja a lap.

A szakértői feljegyzés illetve a kormányzati tervek kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztériumnál érdeklődtünk, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válszt. Amint ez megjön, bővítjük a cikket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!