Megrogyott a forint, 296 fölött az euró

2013.05.31. 09:54 Módosítva: 2013.05.31. 10:03
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Péntek délelőtt 9 körül, nagyjából az európai piacnyitások idején és akkor, amikor megjelent a KSH gyorsjelentése a csapnivaló első negyedéves beruházási statisztikáról – a beruházások éves szinten csaknem 9 százalékkal, az előző negyedéveshez képest majdnem 4 százalékkal estek – látványosan gyengülni kezdett a forint árfolyama.

    Az euró ára 293,7 forint környékéről pillanatok alatt 296 forint fölé emelkedett, igaz, ezt követően enyén visszaerősödött a forint, 295,8 forintra állt vissza az euróárfolyam. Az euró mai csúcsa 296,14 forint volt, a legerősebb 293,74 forintos euróárnál volt a forint, a kettő között 0,8 százalék a különbség.

    Természetesen nemcsak az euróval szemben gyengül a forint. A dollár 225 forint környékéről 227,5 forintig drágult, a svájci frank ára 236,5 forint alól 238 forint fölé ment fel.

    MIndez azt jelenti, hogy drasztikus változás következett be a forint piacán néhány nap alatt. Kedden ugyanis, három nappal ezelőtt, még idei csúcsán volt a pénzünk: egy euró mindössze 286,72 forintba került, az aznapi kamatcsökkentés sem vitte lejjebb az árfolyamát, amit az a végül valóssá lett várakozás erősített, hogy Magyarország kikerült az uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

    Azóta azonban főleg a nemzetközi piaci események hatására lejtőre került a forintárfolyam. Ambrus Gábor, a 4Cast szófiai piaci stratégája úgy látja, hogy a fejlett kötvénypiacoknak kellene megnyugodniuk ahhoz – meg kellene állniuk a hozamok emelkedésének –, hogy a feltörekvõ piacokra nehezedõ eladói nyomás csillapodjon. Szerinte összességében még csak egy folyamat kezdetén vagyunk, írja a Portfolio.hu.

    Nemcsak a forint-, hanem a részvénypiacon is esést hozott eddig a péntek, a budapesti tőzsde részvényindexe, a BUX –0,6 százalékon áll egy órával a nyitás után. A vezető részvények közül az OTP 1,6 százalékos mínuszban van, enyhén esik a Mol és az MTelekom, a két gyógyszerrészvény viszont pluszban van.