Esőben is szeretjük a Balatont

2013.06.03. 14:32 Módosítva: 2013.06.03. 14:35

Nehezen indult a balatoni szezon, de az előfoglalások alapján remélhetőleg nem lesz ok panaszra. A tónál a hazai vendégek vannak túlsúlyban, ami azt is jelenti, hogy a mostani változékony időjárás igencsak kihat a vendégéjszakák számára. Az olyan településekre, ahol nem csak önmagában a Balaton az egyetlen programelem, rossz idő esetén is könnyebb odavonzani a vendégeket – hangsúlyozta Horváth Orsolya, Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. munkatársa.

Omnibusz körjárat indul Keszthelyen

A hévízi és a zalakarosi termálvizes fürdők látogatottságát így például nem vetette vissza a borúsan induló nyár: ezekben a fürdőkben akár rossz időben is el lehet tölteni a pihenést, ráadásul nem csak pihenni, de orvosi felügyelet mellett gyógyulni is lehet. Az egyik fontos cél idén, hogy jobban hangsúlyozzák majd a régió ezen tulajdonságát, így a wellness és spa szolgáltatásokat. A szakember várakozásai szerint az idei szezon így legalább olyan jól alakul majd, mint az előző évi.

A vizes programok mellett a térség számos egyéb lehetőséget is tartogat, ezek egy része ráadásul újdonságnak is számít. Ilyen például a hamarosan induló omnibusz körjárat Keszthelyen és Hévízen - az utóbbi településen még történelmi kosztümös idegenvezetésre is van lehetőség -, vagy a felújított Georgikon Majormúzeum, amely idén élménygazdasággal is bővült, de új attrakciók várják a Festetics Imre Állatparkba ellátogatókat is.

Hévíz mellett ott van Egregy is

A Festetics család egyébként is számos program során visszaköszön, elég ha csak a kastélyra és különleges parkjára, valamint az itteni állandó és időszakos kiállításokra gondolunk. A történelem régebbi korai ráadásul hamarosan szintén felidézhetőek lesznek, Hévíz-Egregy városrészen ugyanis már megkezdődött az a fejlesztés, amelynek eredményeképpen többek között a római romkert melletti területen másfél kilométernyi tematikus sétautat és múzeumot is kialakítanak, de felújítják az Árpád-kori templomot és az egregyi borászatokat is megismertetik a nagyközönséggel. A legfontosabb feladat természetesen a balatoni szezon meghosszabbítása, a programok mind ezt szolgálják- emelte ki Horváth Orsolya.

Egyre több a bringakölcsönző, kenuzni is lehet

Az előbbiek mellett az aktív pihenésre vágyók számára szintén számos lehetőséget kínálnak. Az elmúlt években a tó környékén komoly hangsúlyt fektettek a kerékpáros turizmusra. A Nyugat-Balaton térségében a fejlesztések eredményeképpen bővült a kölcsönző-hálózat és a kerékpáros útvonalak száma, valamint új pihenőket alakítottak ki, így a Kis-Balaton és a Zalai dombság is felfedezhető két keréken.

A túrázók a Keszthelyi-hegység útvonalain próbálhatják ki magukat, de az extrémebb sportok kedvelői sem csalatkoznak, hiszen a Kis-Balaton környékét kenuval vagy éppen segway-jel is be lehet járni, de ott a gyenesdiási kalandpark, és van lehetőség hőlégballon repülésre, siklóernyőzésre, a vizek szerelmesei pedig a Balatongyörökön épülő vitorláskikötőnek örülhetnek.

Vonyarcra megy a Bock Bisztro

A bor és gasztronómia párosítása sem számít itt új keletűnek, az idei év végétől azonban valóban különleges kulináris élménnyel lehet majd gazdagodni. A tervek szerint ekkor nyílik meg ugyanis Vonyarcvashegyen a Bock Bisztro Balaton, ahol Bíró Lajos chef iránymutatásai szerint újragondolt receptek alapján nem csak a fővárosi éttermek kínálata, de a vidékre jellemző specialitások is helyet kapnak az étlapon. A bisztro mellett felújítják a Festeticsek egykori uradalmi birtokközpontját is.

A hatalmas, 130 férőhelyes műemlék borospince másfél évszázadon át volt a Festetics-uradalom présháza, a jövőben viszont interaktív borászati és gasztronómiai élménytér lesz. Az ősz egyébként gazdag lesz szüreti fesztiválokban, hiszen minden település megrendezi majd a sajátját.