Ezt üzeni Hoffmann Rózsa a diákságnak

2013.06.04. 14:53 Módosítva: 2013.06.04. 16:43
Az új alaptanterv gazdasági és pénzügyi ismeretek átadásával segíti a fiatalságot, ezért az EMMI és a NAV is arra buzdít, hogy már nyaranta ismerkedjenek a fiatalok a munka világával. A szellemi, erkölcsi tartás mellett az adófizetést is megtanulják a diákok, miközben még a költségvetés is jól jár.

"Fontos, hogy a diákok már az iskolás éveik alatt a munka világához közeledjenek, ezért foglaltunk bele az alaptanterve olyan gazdasági-pénzügyi ismereteket, amelyek a munkavállalásra készítenek fel" - mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a diákok foglalkoztatásának kérdéseiről tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Az államtitkár szerint a nyári munkát azért is támogatják, mert a modern oktatásnak egyre fontosabb részét kell, hogy képezze a nem formális képzés: "ezért nem elsősorban az a lényeg, hogy a fiatalok pénzt keressenek, hanem hogy amit év közben megtanulnak, azt munkatapasztalattal egészítsék ki" - mondta Hoffmann, és hozzátette: "aki egy-két hetet figyel nyáron, az ezzel még többet is érhet, mintha könyvekből tanult volna."

Hoffmann ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a munka világában töltött hetek jellemfejlesztő hatással bírnak, ahol a munkáltatóknak is tudniuk kell, hogy a fiatalokkal pedagógiailag kell bánni: "itt nincs kegyelem, napi 6-7 órát ott kell lenni, az fog morálisan épülni, aki komolyan veszi ezt".

Fiatalok az adófizetés küszöbén

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese szerint a mai fiatalok már az szja idejében nőttek fel, ezért tudniuk kell, hogy adót fizetni muszáj. A NAV ezért most is, és régebben is csinált számos olyan kiadvány, ami az adófizetés fejlődését szolgálja.

Varga szerint a nyár elején számos fiatal szembesül a problémával: "Akkor most mennyi fizetést kapjak? Vállaljak-e fekete munkát, ha azzal többet tudok keresni?".

Az elnökhelyettes szerint ugyanakkor sokszor csak az augusztus-szeptemberi értékelésnél derül ki, hogy nem jártak jól a feketemunkások, amikor rájönnek, hogy elestek a bejelentett munka előnyeitől, mint a betegbiztosítás, vagy a fizetett szabadság.

A NAV így arra hívja fel a fiatal munkavállalók figyelmét, hogy ha még nincs, kérjenek adóigazolványt, majd mindenképp győződjenek meg arról, hogy a munkáltató bejelentette-e őket.

Könnyebb a munkahelykeresés az elektronika világában

Hoffmann és Varga is kiemelte, hogy az utóbbi idők egyik fiatalok munkavállalását egyszerűsítő változása volt, hogy a diákszövetkezetek munkavállalói után a cégeknek csak adót kell fizetniük, így a járulékon spórolva egyszerűbben tudnak fiatalokat foglalkoztatni.

Varga szerint ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az iskolai és egyetemi évek alatt diákszövetkezeteknél összedolgozott idő hozzáadódik a a nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati időhöz, ezért nem szabad elszalasztani a korábbi nyugdíjazáson való munkálkodás lehetőségét.

Azzal kapcsolatban, hogy a diákok hogyan találják meg a nyári munkahelyüket, Hoffmann elmondta: "az elektronika világában nem nehéz információhoz jutni, és a fiatalok tudnak az interneten keresni, így könnyebben megtalálják a munkalehetőségeket".

A sajtótájékoztatót Varga buzdító szavai zárták: "arra kérek minden diákot, hogy önmaga és a költségvetés érdekében is jelentkezzen be nyári munkára" - mondta a NAV elnökhelyettese.