Ha az EU nem növekszik, mi sem fogunk

2013.06.05. 16:35 Módosítva: 2013.06.05. 16:35

Az államháztartás helyzete sokkal jobb, mint a 2010-es kormányváltás idején, de 1,5 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés nem lesz addig Magyarországon, amíg az EU-ban nem indul meg a növekedés – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az elmúlt 3 év gazdaságpolitikáját értékelő sajtótájékoztatóján.

Varga beszélt arról, hogy az IMF-felé fennálló tartozásunk törlesztése lehetséges, de meg kell vizsgálni, hogy az megéri-e. Az alacsony kamatozású devizakölcsönt új forint állampapír kibocsátásból, vagy valamilyen állami vagyon értékesítéséből lehetne törleszteni.

A miniszter a különadókról azt mondta, hogy a következő három évben biztosan nem lesz változás ezen a téren, tehát ezek a vállalati terhek nem kerülnek ki az adórendszerből. A kormány azt gondolja, hogy fontos az alacsony adóterhelés, de ezekre a vállalati adókra szükség van ahhoz, hogy az államháztartás hiánya három százalék alatt maradjon.

Az új költségvetés már készül, de a benyújtásra csak ősszel kerülhet sor. Varga elmondta, az elmúlt években a kormány átalakította az államadósságot termelő rendszereket, csökkentette a devizaadósságokat és megerősítette a középosztályt, ami alatt Varga szerint a kkv-szektor támogatását, a kisadók kivezetését és a bürokráciacsökkentést kell érteni.

Varga eredménynek tartja, hogy csökkent a munkanélküliség: a kormányváltás idején 12 százalékon tetőzött, most egy kicsivel ez alatt van. Ma 140 ezerrel több embernek van munkája, mondta. A miniszter a sikerek közé sorolta a minimálbér emelését (93 ezer forintról 98 ezerre), és azt, hogy a nyugdíjak az infláció felett emelkedtek. Varga szerint a kiskereskedelmi fogyasztás javulásában is látszik a reálbérek növekedése.