Jöhet a lett euró

2013.06.05. 16:19 Módosítva: 2013.06.05. 16:19

Az Európai Bizottság a Lettországról szóló 2013. évi konvergenciajelentés alapján arra a következtetésre jutott, hogy Lettország az euróövezethez való fenntartható konvergenciájának magas fokát érte el, amelynek fényében az EB javasolja hogy az Európai Tanács határozzon az euró 2014. január 1-jei lettországi bevezetéséről.

A lettországi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ország képes felülkerekedni a makrogazdasági egyensúlytalanságokon, még akkor is, ha azok súlyosak, és megerősödve kikerülni abból - vélekedett a döntés ismertetésekor Olli Rehn. A 2008-09-es mély recessziót követően Lettország - az EU/IMF pénzügyi programjának segítségével - határozott politikai lépéseket tett, amelyek rugalmasabbá tették a gazdaságot és javították annak kiigazítási képességét a fenntartható és kiegyensúlyozott növekedés átfogó uniós keretszabályozásának keretében. A pénzügyi biztos szerint ez meghozta a gyümölcsét, ugyanis az előrejelzések szerint idén Lettország lesz az EU leggyorsabban növekvő gazdasága.

"Lettország elkötelezettsége az euró bevezetése iránt a közös pénzünkbe vetett bizalom jele és bizonyítja, hogy tévedtek azok, akik az euró felbomlását jósolták" - fogalmazott az EB alelnöke, aki azt is hozzátette, hogy ez egyben egy erős jelzést is jelent mind az eurózóna, mind a globális gazdaság felé.