Magyar gépeken gyártják majd a szudáni személyiket

2013.06.07. 11:26

Komoly lehetőségek rejlenek a Magyarország és a szub-szaharai régió országai közötti gazdasági kapcsolatok további fejlesztésében, hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten az Afrika-fórum keretében rendezett Afrikai-Magyar Üzleti Fórum megnyitóján. Varga Mihály kiemelte: Magyarország uniós tagországként, a fejlett technológiát képviselő ipari termékek gyártójaként és a mezőgazdasági termények exportőreként a jelenleginél sokkal komolyabb szerepet tölthet be az afrikai országok külgazdaságai kapcsolataiban.

Elmondta, hogy - bár Magyarország és az afrikai országok kereskedelmi forgalma dinamikusan nőtt az utóbbi években - az ezekkel az országokkal folytatott kereskedelem csupán 0,9 százalékát teszi ki Magyarország kereskedelmi forgalmának. Szerinte az afrikai országok felismerték saját gazdasági lehetőségeiket és jelentős gazdasági növekedést értek el: a világ 10 leggyorsabban növekvő államából 6 Afrikában van - hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Varga Mihály kifejtette, hogy a beruházások gyorsan bővültek a szub-szaharai afrikai országokban; 2011-ben a tőkeáramlás elérte a 48,2 milliárd dollárt, megközelítve a válság előtti 50 milliárd dollárost, amelynek háromnegyedét közvetlen külföldi befektetések tették ki.

Varga Mihály kiemelte: a magyar kormány külgazdasági stratégiájának egyik legfontosabb célja, hogy megtartva és lehetőleg erősítve az EU-ban elért pozíciónkat, a jövőben nagyobb figyelmet fordítson a dinamikusan fejlődő országokkal és térségekkel, így a szub-szaharai országokkal való gazdasági kapcsolatok kiépítésére és fejlesztésére.

Magyarországon szerinte több olyan fejlett iparág van, amelyek komoly üzleti lehetőséget rejtenek magukban. Ilyen például a jármű- és elektronikai, valamint az energetikai ipar, az ipari automatizálás, a kórházberendezések, gyógyszerek, orvosi műszerek gyártása, valamint a mezőgazdasági termékek és technológiák, fejtette ki Varga Mihály.

Elmondta: örömmel látja, hogy a magyar vállalatok ismét kezdik felfedezni az afrikai piacot. A kontinensen már jelenlévő cégről szólva kifejtette: Nigériában bányaipari, olajfinomítási, faluvillamosítási, vízügyi és mezőgazdasági fejlesztési projektekben vesznek részt magyar vállalkozások, egy magyar vállalkozás pedig 15 afrikai országra kiterjedő szoftverfejlesztési tendert nyert el. Ezenkívül egy magyar cég fogja szállítani az új szudáni személyi okmánycsalád előállításához szükséges gépsorokat és szoftvert.

Varga Mihály hangsúlyozta: már több éve léteznek olyan magyar gazdasági társaságok és szakmai szervezetek, amelyek kizárólag Afrikával, azon belül pedig a szub-szaharai társág országaival kereskednek, állnak kapcsolatban. Ilyen többek között az Afrika Holding Zrt., vagy ennek több tagcége, az Afrikai Kereskedelmi és Fejlesztési Iroda, vagy az Afrikai Magyar Egyesület.