Még mindig várunk a kifizetetlen uniós pénzekre

2013.06.11. 15:24

Továbbra sem érkezett értesítés az átmenetileg felfüggesztett uniós pénzek sorsáról. Az Európai Bizottságnak elvileg május végén kellett volna ismertetnie döntését, hogy elfogadja-e a magyar kormány érvelését a mérnöki kamarai tagság kapcsán kialakult vitában, ez keddig nem történt meg.

Mint ismert, Brüsszel tavaly november óta visszatartja a környezetvédelmi (KEOP), a közlekedési (KÖZOP) és a társadalmi infrastruktúra (TIOP) operatív programok kifizetéseit, eddig körülbelül háromszáz milliárd kifizetetlen számla gyűlt fel, ezt átmenetileg a költségvetés terhére fizették ki a pályázóknak.

Az Európai Bizottságnak azzal a szabállyal volt baja, amely magyar kamarai tagsághoz kötötte az építkezéssel járó beruházásokban a tervezésre kiírt közbeszerzésekben való részvételt. A kormány ugyan azóta részben korrigálta a szabályt, egyelőre nem világos, hogy ezzel sikerült-e meggyőzni az uniós döntéshozókat.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) ugyan korábban közölte, "okafogyottá vált az Európai Bizottság (EB) korábbi döntése, hogy felfüggesztette egyes uniós operatív programok kifizetését Magyarországnak, a magyar fél eleget tett az EB felvetésének", az erről szóló értesítés valójában még nem érkezett meg a kormányhoz. Bárhogy is döntenek azonban Brüsszelben, a pénz egy részét biztosan kifizetik, és az az összeg sem veszik el, amelyik a kifogásolt projekteket érinti, ezekre elvileg új pályázatot lehet kiírni.