467 trafikosnak van már NAV-engedélye

2013.06.11. 08:17

Még a héten kitörhet a béke a dohánykereskedelemben, ugyanis már az utolsó pontosításokat végzik azon a közös együttműködés leírására vonatkozó szándéknyilatkozaton, amit a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. készített elő – írja a Világgazdaság. A dokumentumot vélhetően több állami (NFM, NAV, NDN) szereplő mellett a BAT, a Continental, az Imperial, a JTI, a Philip Morris és a Róna Dohányfeldolgozó Kft. is aláírja.

Nem véletlen, hogy éppen hat cég lehet majd ott az aláírásnál, ugyanis a trafikosok többsége széles termékkör árusítását vállalta, ami legalább három különböző, magyarországi illetőségű dohánygyár és legalább három különböző, nem magyarországi illetőségű dohánygyár által gyártott terméket jelent.

A nyitáshoz viszont elvileg NAV-engedély is szükséges, ilyen dokumentummal egyelőre kevesen rendelkeznek. „Eddig 3498 darab dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett be a hatósághoz, és 467 darab engedélyt adtak ki az igazgatóságok, ahol a kérelmek feldolgozása folyamatosan történik” – tudatta a lappal a hatóság. A júliusi nyitáshoz közeledve tehát egyre aktívabbak a dohányboltosok, hiszen június 6-án még csak 80 kiadott engedélyről és 2597 kérelemről számolt be a NAV.

A lap megjegyzi a vámhatóság helyszíni szemlét is tart a nemzeti dohányboltok telephelyén. A szabályok szerint amennyiben a vámhatóság a telephely szemléje során azt tapasztalja, hogy a dohánybolt fizikai kialakítása még tart, vagy a pályázati kiírásban foglaltaktól eltér, úgy jelzést tehet a pályázat kiírója felé, ez azonban a vámhatósági engedély kiadásának nem akadálya. Viszont ha a dohánybolt a nyitáskor sem felel meg a törvényi feltételeknek, az már adott esetben a koncessziós jogosultság visszavonásával járhat.