Nem is kapitalizmus, nem is szocializmus

2013.06.11. 13:56 Módosítva: 2013.06.11. 14:29
default-10
Fotó: liskaland.hu

Liska Tibor a hatvanas-hetvenes években próbálta a borzasztóan gyengén muzsikáló szocialista gazdasági rendszert megreformálni, az eredménye egy, a kapitalizmusnál is sokkal piacibb, erősebben versenyző forma lett. Liska életművét nagydoktori címmel és Széchenyi-díjjal is elismerték, nézetei befolyásolták a közgazdasági gondolkodás alakulását Magyarországon.

A modelljében az állam nem vet ki adókat, és csak annyi szerepe van, hogy betartassa a modellben rögzített szabályokat, azokat megváltoztatni nem tudja. Még a magántulajdon monopóliumáért is versenyezni kell, de a rendszer nem hagy senkit éhen halni. Erre épül most már negyedik éve tábor, a Liskaland, ahol résztvevők ebben a gazdasági felfogásban élnek pár napig, egyfajta zárt gazdaságként élőben megvalósítva az ötleteket.

Liska János, a modellalkotó unokája szerint ""a kiinduló alapgondolat végtelenül szocialista, ugyanakkor olyan radikális verseny van a szisztémában, ami egészen egyedülálló. Nincs magántulajdon, ebben az értelemben tehát nem kapitalizmus - itt az eredeti problémát úgy lehet elképzelni, hogy ha az állam autópályát akar építeni, de a nyomvonalon lévő tulajdonos semmiképp nem akarja eladni a kis telkét, akkor neki is kelljen fizetnie azért a társadalmi többletköltségért, amit azzal okoz, hogy az autópályának ki kell őt kerülnie. Nagyapám szerint ettől az emberek úgymond felelősebben gondolkodnak arról, hogy mit is akarnak maguknak tényleg kisajátítani."  

Mindenre piaci megoldást

A modell alapfeltevései közül az első, hogy mindenre lehet piaci megoldást találni. Ez annyit jelent, hogy csak a kölcsönös megegyezésen alapuló megoldások nem okoznak társadalmi károkat, ezért csak ilyeneknek szabad teret engedni.

Liska szerint a közgazdaságtan egyik fõ feladata, hogy az alkalmazható piaci megoldásokat felkutassa a gazdaság azon ágazataira is, amelyek hagyományosan nem tartoznak a piaci szabályozás körébe, mint az oktatás, az egészségügy vagy a környezetvédelem  .

Fontos, hogy mindenki a saját pénzét költse, hiszen ekkor járunk el messze a legkörültekintőbben, illetve ezzel szinte teljesen ki lehet szűrni a korrupciót is, hiszen az tipikusan olyan esetekben fordul elő, amikor valaki más pénzét kell elkölteni.

default-37
Fotó: liskaland.hu

A modell szerint mindenki csak azért fizessen, amit igénybe vesz, ugyanis nem csak igazságtalan, ha bárkit annak kifizetésére köteleznek, amit nem is használ, de szükségszerűen pocsékolást is jelent. Ennek kapcsán vált egyébként közismertté az a liskai mondás, miszerint az adóztatás nem más, mint "osztogatás-fosztogatás".

Nyílt verseny van minden termelőeszközért, ugyanis az tudja a legtöbb pénzt adni értük, aki leggazdaságosabban tudja működtetni őket. A modellben ezért nincs magántulajdon, hiszen az is korlátozza versenyt, mert hiába tudná mondjuk valaki sokkal jobban, társadalmilag hasznosabban használni valaki másnak a terepjáróját, ha az a magántulajdon miatt nem adja neki.

Több a verseny is, több a szocializmus is

Liska János szerint az a legizgalmasabb, hogy "egyszerre nagyobb a verseny és nagyobb a közösségiség". A nagyapja találmánya "igazából az, hogy az árba sokkal több információt lehet elrejteni mint jelenleg: nem csak azoknak a költségeit, akik közvetlenül előállították az adott terméket, hanem azokét is, akik közvetetten fognak találkozni ennek következményeivel. Ehhez persze egy speciális tulajdonformára van szükség, ami végülis a tulajdoni és bérleti jogok egyfajta elegye."

default-21
Fotó: liskaland.hu

A Liskaland táborban ezeket próbálja egyre bonyolultabb rendszerben megoldani 70-100 egyetemista. Tavaly már eljutottak ebben a kétszintű bankrendszerhez (tehát megjelentek a kereskedelmi bankok a táborban), de   bárkinek lehet trafikja, italboltja, semmilyen pályakezdő nem ütközik nehézségbe, ha be akarja indítani a vállalkozását, ami később is értékes tapasztalat lehet.

De ha valaki csak szemlélődni akar, bátran lehet munkanélküli is, ugyanis a modell gondoskodik róla is. A táborban részletesen megőrzik az élő szimuláció adatait is a későbbi kutatásokhoz. A résztvevők az idei táborra péntekig jelentkezhetnek. A tábor július közepén lesz.